Robin Bengtsson ändrar i sin Eurovisionshow

Stjärnan om nya kraven: ”Det är skittråkigt såklart”

avAgnes Aronsson

1 av 3

För att Robin Bengtsson ska få tävla i Eurovision song contest måste ändringar göras i framträdandet.

Nu ryker både dansare och körsångare ur numret.

– Det är skittråkigt såklart. Man har gjort en sån här lång resa tillsammans, säger Robin Bengtsson.

Robin Bengtsson, 26, med låten ”I can’t go on” blir det första bidraget ut i den första semifinalen i ”Eurovision song contest”. Det kan beskrivas som en mardrömsstart, eftersom oddsen inte ser speciellt bra ut för ett bidrag som inleder tävlingen. Nu måste dessutom numret omarbetas inför finalen.

– Vi har fått ändra lite i uppsättningen i och med att man bara får vara sex personer i ett nummer i Eurovision, och i melodifestivalen får man vara åtta, säger Robin Bengtsson.

Under Melodifestivalen hade Bengtsson två körsångare backstage, men nu måste en bort, enligt EBU:s regler för Eurovision song contest. Dessutom ska all stämsång vara live, vilket skiljer sig mot den svenska tävlingen där stämsången istället låg i bakgrundsmusiken. Det innebär nya krav på ett par av dansarna, med tanke på den minskade styrkan i bakgrundssången.

– Vi har faktiskt fått byta två av dansarna till två som både sjunger och dansar. Så det har blivit lite ändringar, säger han.

Hur känns det?

– Det är skittråkigt såklart. Man har gjort en sån här lång resa tillsammans, men det måste vara livesång, så det är inte så mycket att göra åt. Och de hade ju såklart förståelse för det också, säger han.

Erik Segerstedt körade under Melodifestivalen. Han får följa med till Eurovision, liksom de gamla dansarna Lamin Holmén och Kevin Foo. De nya ansiktena på rullbanden blir Alvaro Estrella och Patrik Riber, som både dansar och körar.

Hur valdes det ut vilka som inte får följa med?

– Det var väl en blandning av hur mycket folk hade att göra på hemmaplan och hur sugna folk var på att hänga med, och vad som vi tyckte passade bäst rent nummermässigt, säger han.

Robin Bengtssons ”okej”-tecknen, som är en del av koreografin där tummen och pekfingret bildar en ring, har blivit omtalat. I vissa av de Europeiska länderna har tecknet en helt annan innebörd och används i motsats som ett skällsord, med betydelser som ”nolla” eller ”rövhål”.

– Vi tycker egentligen mest att det är en kul grej att det har blivit en snackis. Det är inte så jättemånga som har påpekat det och jag har pratat med folk som jag känner från alla de här ställena och de säger att det är mycket mer vedertaget att det betyder typ ”toppen, perfekt, bra”, än den andra betydelsen, säger Robin Bengtsson.

Så tecknet blir kvar?

– Tecknet är definitivt kvar.

Numret började bakom kulisserna, och Robin dansar sig in på scenen. Även introt blir kvar till Eurovision song contest. När det stod klart att Robin Bengtsson blir först ut var det en del av motiveringen från Christer Björkmans håll.

”Tv-producenten i mig kunde inte motstå att öppna årets tävling med Sverige eftersom vi har en stark poplåt med mycket energi och förstås att han börjar sitt nummer i kulissen.”, skrev Christer Björkman då.

Även ljuset måste anpassas eftersom arenan i Kiev är större. I övrigt kommer den vanlige ESC-tittaren inte märka av några större förändringar i framträdandet.