Leif GW Persson

GW: ”Akademien är som ett vuxendagis”

”Och Horace Engdahl, ja det är den mest pretentiösa kåsören som svenskt kulturliv någonsin har beskådat”

Av: 

Leo Pettersson

NÖJE

Leif GW Persson anser att Svenska Akademien har misslyckats kapitalt.

Han sågar flera av dess ledamöter – däribland Anders Olsson som nu tagit över rollen som ständig sekreterare.

– Han har väl ungefär lika mycket ryggrad som ett ostron, säger professorn.

I förra veckan föreslog Leif GW Persson att hans dotter Malin Persson Giolito skulle passa perfekt som ordningsman i Svenska Akademien. Han menade att hon skulle få ordning på stället.

Men senaste tiden har det snarare handlat om avhopp istället för intagningar och GW kan konstatera att det är allt annan än ordning i Svenska Akademin för tillfället.

Han menar att läget är problematiskt av formella skäl.

– För att fatta viktiga beslut måste de vara minst tolv, och det är de ju inte längre. Man kan inte besluta om eventuella stadgändringar eller in- eller utval av folk. Men det tycks man inte bry sig om. Det är en jävla märklig församling. Det är som ett vuxendagis, säger han.

Hur tycker du att Svenska Akademien har skött krisen?

– De har inte över huvud taget skött det. Det är ett kollektivt kapitalt misslyckande.

Sågar flera ledamöter: ”Ytterst få kan skriva”

Hur Svenska Akademien ska ta sig ur krisen tycker han är en intressant fråga.

– Jag kan inte deras juridik i detalj men det måste väl finnas någon möjlighet att gå in den vägen och genomföra de stadgändringar som ska till för att man ska få någon ordning på skiten. Nu måste de göra något åt sitt juridiska fundament. Det kräver nog ingripanden utifrån, så nu får väl kungen användning för sin nya riksmarskalk Fredrik Wersäll, säger Leif GW Persson.

GW beklagar att Sara Danius lämnade posten som ständig sekreterare. Men han har inte mycket till övers för de flesta ledamöterna som sitter kvar.

– Ett problem är att det är ytterst få av dem som kan skriva. Göran Malmqvist och Sture Allén, de har ju aldrig åstadkommit en begriplig berättelse i hela sina liv. De måste sitta där av skäl som jag inte riktigt förstår.

– Och Horace Engdahl, ja det är den mest pretentiösa kåsören som svenskt kulturliv någonsin har beskådat. Men att han skulle ha gjort betydande bidrag till vår litteratur, det har jag väldigt svårt att tycka faktiskt.

”En alldeles egen liten värmestuga”

Efter Danius avhopp tar Akademiens direktör Anders Olsson över rollen som ständig sekreterare.

– Han har väl ungefär lika mycket ryggrad som ett vanligt ostron så det blir säkert alldeles utmärkt. Ja, det är verkligen en ledargestalt i ett skarpt läge, säger GW.

Med tanke på den senaste tidens turbulens tror han att det knappast kan uteslutas att fler lämnar sina stolar. Samtidigt menar han att det kan finnas finansiella anledningar som håller vissa kvar.

– Du ska vara klar över att de som sitter där fortfarande, de skulle ju inte ha råd att leva som de gör om de inte satt i Akademien. Ingen av dem, eller i alla fall ytterst få utav dem, skulle kunna försörja sig av eget arbete. De säljer inga böcker och har inga särskilda kunskaper som gör att andra uppdragsgivare sliter i dem. Men då har de Akademien, en alldeles egen liten värmestuga som tar hand om dem. Och det ska nog mycket till innan man lämnar den.

Svenska Akademiens rykte är mycket skamfilat nu, menar GW. Men att den skulle gå i graven har han väldigt svårt att se.

– Den har ett betydligt större värde än så.

Och samtidigt som han anser att läget är både problematiskt och sorgligt välkomnar han de förändringar som nu kan stå för dörren.

– Det är inte så att jag ligger sömnlös. Jag tycker tvärtom att det är ganska uppiggande.

Nöjesbladet har sökt Anders Olsson, Sture Allén, Göran Malmqvist och Horace Engdahl för en kommentar.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Alla Ulf Lundells dissar i nya boken

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif GW Persson

Svenska Akademien