Sommarkläder på Copenhagen Fashionweek

NÖJE

Alexander Karlsson kollar in herrmodet

Sommarkläder på Copenhagen fashionweek

Redan nu står det klart hur du kan komma att se ut nästa sommar. På Copenhagen fashionweek visade de stora danska märkena upp sig. Aftonbladets Alexander Karlsson var där och spanade.

Den stora salen på Glyptoteket i Köpenhamn är smockfylld med journalister och modeprofiler. Temperaturen ligger långt över 30 grader och många svalkar sig frenetiskt med reklamprydda solfjädrar. Omgiven av statyer från romarriket och andra ovärderliga konstverk ligger catwalken tom i väntan på modellernas intåg. Bruuns Bazaar är märket för kvällen och det är sommarkollektionen för kommande år som kommer att visas.

Dova färger med få färgklickar

Musiken går på, lamporna tänds och modellerna kommer ut. Danskt mode kännetecknas i många fall av experimentlusta och starka färger men hos Bruuns Bazaar är plaggen enkla och färgerna dämpade. Svart, vitt, beige, marinblått och grått med färgklickar av lila och grönt. Inspirationen är hämtad från 50-talet med tydliga influenser av uniformer, speciellt piloter. Korta jackor med många fickor bärs till chinos med en rejäl väska som accessoar. Ett annat nyckelplagg är kavajen som förkommer till både chinos, jeans och där shorts är ett alternativ till kostymbyxor. Kläderna känns som en naturlig fortsättning på detta års dressade stil och många måsten är desamma, speciellt de korta dressade shortsen.

För korta byxor

Tvärs över stan, i en teater gömd på en bakgård, visar streetmärket Soulland upp sina kläder. Kläderna, liksom den snygga och coola publiken, skiljer sig från den eleganta skara som såg Bruuns Bazaar. Temat i visningen är kontrasten mellan oversize på överkroppen och slimmat nertill. Smala byxor under en rejält tilltagen skogshuggarskjorta eller en kostymskjorta skapar en oväntad kombination. Allra bäst är att byxorna, ofta i starka färger som blått och rött, är antingen lite för korta eller uppkavlade för att visa någon centimeter hud ovanför skon. En trend som garanterat kommer anammas av många redan nu och definitivt nästa år.

Stockholms fashion week:

Alexander Karlsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode