Sluta tvätta!

NÖJE

Vintage-proffset ratar tvätten

1 av 10 | Foto: Monica Nordlund fixar med en ljuvlig klänning.

– Är du snygg i ett plagg, använd det!

Det tycker Monica Nordlund som har en hel gömma vintage-klänningar från sekelskiftet och framåt hemma i sin villa i Sollentuna.

Hon uppmanar alla att vårda sina plagg och inte hela tiden tänka nytt, nytt, nytt.

I en liten bod utanför villan i Sollentuna vilar en skatt, en vintageskatt. Här gömmer sig charlestonklänningar från 20-talet, dräkter från 50-talet och tunikor från 70-talet, för att inte glömma fantastiska aftonklänningar från hela förra seklet. Det är hit de svenska filmstjärnorna åker inför en premiär eller ett röda mattan-tillfälle för att hitta den där unika klänningen. Lena Endre, Maria Bonnevie och Eva Röse är stammisar.

– Fast en del klänningar säljer jag inte ens till dem, säger Monica Nordlund som har skapat sin skattgömma genom att samla på sig plagg under hela livet.

Den första favoriten köpte hon på en loppmarknad för 10 kronor när hon var 21 år. I dag är hon 60 år och använder klänningen fortfarande. Det talar om god kvalitet.

– Det var fantastisk kvalitet förr, numera är det mesta bomull som inte bara blir fult snabbt, det är fruktansvärt dåligt för miljön också, menar Monica.

Klänning med en själ

Monica Nordlund är väldigt försiktig med vad hon säljer och till vem, man kan inte bara klampa in i hennes butik och köpa lite vad man känner för. Plaggen är viktigare än så. De har en själ. Hon tar noga reda på vem personen är så att hon kan hitta rätt plagg för köparen.

Hon liknar sitt modeintresse med svampplockarens.

– Känslan som svampälskaren får när de hittar ett kantarellhav, den känslan får jag när jag hittar en aftonklänning från 1920, berättar Monica.

Att hon verkligen känner för vartenda plagg i sin butik är tydligt, när hon ombeds att ta fram en favorit blir det snabbt tio. Monica känner till plaggets historia, var det har skapats, sålts och vem som burit det. Hon tycker det är viktigt att känna ett plagg.

– Precis som med svampplockningen här också, vet du inte vad det är, lämna det! Sen kommer nästa och känner igen vad det är för något och tar hand om det som man bör, säger hon.

I dagens miljödebatt återkommer vi ofta till återanvändning, något som också ligger Monica Nordlund varmt om hjärtat.

– I dag är vi livrädda för att ha samma klänning två gånger i rad på fest, men jag säger, är du snygg i ett plagg – använd det! Vi är alldeles för galna i att köpa nytt hela tiden, menar hon.

Second hand eller vintage?

Hon är också noga med att hennes plagg är vintage och inte second hand-plagg. Vad är då skillnaden egentligen?

– Vintage har ett värde, det är ett äldre plagg som är sparat just för att det har ett värde, inte alltid ekonomiskt utan också själsligt. Det är inga kopior. Second hand kan vara ett H&M-plagg från förra året som man tröttnat på. Vintage är mer exklusivt än så, menar Monica Nordlund.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode