Filmstjärna greps för rattfylla

NÖJE

Stoppades i golfbil vid Stureplan

Filmstjärnan tog golfbilen hem till hotellet mitt i centrala Stockholm.

Nu misstänks golfaren och Hollywoodskådespelaren Bill Murray för rattfylleri.

- Han har erkänt, säger Christer Holmlund vid trafikpolisen i Stockholm.

Foto: Bill Murray släpptes efter en timme på polisstationen i city.Bilden är tagen tidigare i veckan under Sverigebesöket.

Den skojfriske filmstjärnan hade festat med golfkompisarna från Scandinavian Masters på innestället Café Opera.

När nattklubben stängde klockan 3 natten mot måndag bestämde han sig för att åka hem till hotellet Anglais vid Stureplan. Men Bill Murray ratade vip-taxin och bestämde sig för att ta bilen i stället.

Golfbilen.

”Vägrade blåsa”

Klockan 3.29 stoppades ekipaget av en polispatrull i höjd med Birger Jarlsgatan 16 vid Stureplan.

- Han luktade alkohol och vägrade blåsa, säger Christer Holmlund, förundersökningsledare vid trafikpolisen i Stockholms city.

Där har man omhändertagit många rattfyllerister - men aldrig tidigare någon som rattat en golfbil.

- Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har varit polis i Stockholm sedan 1968. Vi har en och annan permobil-rattfyllerist ibland, men vi har aldrig stoppat någon i en golfbil tidigare, säger Holmlund.

Han berättar att filmstjärnan var hur sympatisk och trevlig som helst.

- Men han vägrade blåsa. I stället hänvisade till amerikansk lagstiftning och sa att man inte behövde blåsa. Så han fick följa med till stationen och en läkare tog blodprov istället.

Väntar på provsvar

Svaret på blodprovet kommer om cirka två veckor.

Tills dess svävar både polisen och Murray själv i ovisshet om huruvida något trafiknykterhetsbrott verkligen begåtts.

- Men han har erkänt och skrivit på en fullmakt, utifall att han var över den straffbara gränsen. Så nu väntar vi på provsvaret, säger Holmlund.

Bill Murray fördes till polisstationen på Norrmalm där en läkare tog blodprov. Sedan gjordes ett kort förhör där jourhavande åklagare också deltog. Efter cirka en timme fick stjärnan lämna polisen och valde då att promenera till hotellet.

- Men om han hade nekat hade det kanske blivit annat ljud i skällan. Då hade han till och med kunnat häktas fram tills dess att blodprovet analyserats, säger Holmlund.

Vems golfbilen var är oklart. Enligt preliminära uppgifter tillhörde den en sponsor från tävlingen i förra veckan, där Murray deltog.

- Det finns inga misstankar om att den var stulen, säger Holmlund.