Film

Skådespelare död – skulle ha spelat Bond

avMathilde Albinsson

1 av 4 | Foto: Jim Smeal/BEI/REX
John Gavin 2009.

Han kunde ha blivit en av James Bond-stjärnorna.

John Gavin skrev på kontrakt för rollen, men petades av Sean Connery.

Skådespelaren, diplomaten och ambassadören har dött 86 år gammal, skriver TMZ.

John Gavin dog på fredagsmorgonen, rapporterar TMZ. Enligt sajten hade Gavin kämpat mot leukemi under en längre tid. Komplikationer som uppstått efter en lunginflammation ska till slut ha blivit för mycket för honom.

”Vi har förlorat vår bäste vän, far och make. Vi var så tacksamma för honom”, säger hustrun Connie i ett uttalande till TMZ.

John Gavin hade många meriter på sin lista.

Han gjorde huvudrollen i Douglas Sirks film ”Tid att älska, dags att dö” – och vann tack vare den en Golden globe för bästa manliga nykomling 1958. Det stora genombrottet kom dock i Sirks nästa film, ”Den stora lögnen”. John Gavin kommer även bli ihågkommen för succéfilmerna ”Spartacus” och ”Psycho” 1960 i vilka han hade framträdande biroller.

Arbetade som diplomat

John Gavin var dessutom tänkt att ta över rollen som James Bond efter George Lazenby. Han skrev på kontraktet, men Sean Connery övertalades dock att komma tillbaka i ”Diamantfeber” och Gavin köptes ut.

Skådespelaren var även diplomat. Mellan 1981 och 1986 var han dessutom utsedd till ambassadör i Mexiko av USA:s dåvarande president Ronald Reagan.

John Gavin lämnar efter sig hustrun Connie och två barn.

Han blev 86 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film