Ellen Bergströms appidé ska rädda våldsutsatta personer

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
Ellen Bergström.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ellen Bergström.

Skådespelaren Ellen Bergström vill skapa en app för att hjälpa människor som lever i våldsamma relationer.

Tilltaget hyllas av kändisar som Mia Skäringer och Kissie.

– Jag har själv varit med om våld i en nära relation, säger Ellen till Nöjesbladet.

Influencern och skådespelerskan Ellen Bergström, 28, skrev idag på Instagram om sin jakt efter en programmerare. Syftet är att ta fram en app som kan hjälpa människor som blir utsatta för våld i en nära relation.

”Eftersom personen som misshandlar ofta har stenkoll på mobilen vill jag skapa en app där man kan skicka iväg bevismaterial som sedan raderas från appen, men som laddas upp på ett moln eller dylikt (kanske direkt till polisen). Jag vill även att man ska kunna ändra skin på själva appsymbolen och även namnet, typ att den ska kunna heta ”work out” en dag och en annan dag ficklampa”, skriver hon. 

Ellen har fått mängder av hejarop och uppmuntrande kommentarer. Bloggerskan Alexandra ”Kissie” Nilsson skriver ”Sån bra idé”, medan Youtubern Keyyo och Mia Skäringer kommenterar med flera emojis. Även Filippa Rådin som är gift med Anja Pärson har kommenterat Ellens status med orden ”Ett så JÄVLA grymt initiativ”. 

”Kallade mig hora dagligen”

När Nöjesbladet når Ellen berättar hon om bakgrunden till idén.

– Jag har själv varit med om våld i en nära relation. Det hände bara en gång, men jag hade märkt tendenser innan. När det väl hände så lämnade jag honom. Sedan började vi ses igen efter sex månader, det var som att jag blundade för det som hänt. Men vi sågs bara några veckor, han kallade mig hora dagligen och när jag till slut fick reda på att han även varit otrogen så vaknade jag till och avslutade allt. Det var då jag fick kontakt med hans ex, och fick även reda på att han varit fysisk mot andra tjejer. En av tjejerna är en av mina allra bästa vänner idag, vi fann stöd och styrka hos varandra, säger Ellen och fortsätter:

– Han var hotfull vid många tillfällen innan och då försökte jag göra ljudupptagningar, men han märkte det och raderade allt. Just den här kollen de har på ens mobil… Det är ju det enda redskapet man har. Jag hade turen att ha grannar som kom upp och knackade på och på så sätt stoppade alltsammans. Det var det som räddade mig. 

Finns inget ekonomiskt syfte

Något som också har berört Ellen djupt är 19-åriga Tova Moberg som mördades förra året av sin pojkvän, ett uppmärksammat fall som ”Rättegångspodden” nyligen tog upp och som Ellen berättar att hon har lyssnat på. 

– Tova förde ju en dagbok, men man fick inte se den förrän hon var död. Jag vill på något sätt att man ska kunna göra det innan någon dör och att man ska kunna använda appen som bevismaterial. 

Ellen är noggrann med att poängtera att det inte finns något som helst ekonomiskt syfte med idén. 

– Jag vill absolut inte tjäna några pengar på det här. Nu letar jag efter någon apputvecklare som kan tänka sig att ställa upp gratis. Funkar inte det så får jag starta en insamling. 

Publicerad: