Starka stjärnor tillsammans i Dalhalla

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: ERIK GÖRANSSON/ROCKFOTO
Malena Ernman och Helen Sjöholm.

NÖJE

Malena Ernman, Helen Sjöholm, Sarah Dawn Finer, Nisse Landgren, Svenska stråkensemblen.

RÄTTVIK. De är bra var för sig. De är ännu bättre tillsammans.
Höjdpunkterna är många. Som när de hyllar Lill-Babs i ett finurligt medley. När Helen Sjöholm och Sarah Dawn Finer gör en fantastisk duett av Coldplays ”Fix you”.
Roligast är när Malena Ernman förvandlar Tomas Ledin till opera. Mest rörande när hon sjunger duett med Jerry Williams röst.

Det är tionde sommaren Malena Ernman ordnar konsertkvällar i Dalhalla. Gästartisterna har alla varit med tidigare. Formen är sig lik, men sångerna och numren är nya.

Det är en underbar form. Blandad som forna tiders Melodiradio när lyssnarna upptäckte musik de inte visste att de gillade. Den som kommer till Dalhalla för att höra Malena Ernman sjunga klassiskt får Händel och Puccini. Men också folkmusik och pop, soul och filmmusiken ur ”Gladiator”. Lite brasilianska toner och en hjärtekrossande version av ABBA:s ”One man, one woman” med Helen Sjöholm och Nisse Landgren.

Han är en utmärkt och originell sångare, men blåser förstås också trombon i allt från jazzig sparring med Magnus Lindgren till svängig soul.

Det låter väldigt, väldigt bra om de här musikanterna i allt de gör. Orkestern slutar med ett dansant medley som går från 60-talssoul via Prince till Avicii.

En av kvällens stora stunder är när Malena Ernman och Nisse Landgren gör Stings ”Fragile”. En annan när Helen Sjöholm, som gjorde originalversionen i filmen, sjunger ”Gabriellas sång” tillsammans med Malena Ernman som ska göra Sjöholms roll när ”Så som i himmelen” blir musikal i höst.

Jerry Williams sjöng duett med Ernman på ”Counting miracles”, och nu sjunger hon den låten mot hans inspelade röst. En av flera hyllningar till kolleger som gått bort under året.

Sarah Dawn Finer och Malena Ernman gör i inledningen den suveräna Kent-psalmen ”Sverige”, och sjunger också Ernmans ”Jenny Lind”. Där textraderna ”Tänk om livet är på riktigt/och allt vi gör betyder något” blir en underton för kvällen. Ernman pratar om vad vi måste ändra för att rädda klimatet och demokratin.

Här finns allvar och sorg, men också skratt när de spritter loss i Povel Ramels ”Tuttilurium lej”.

De här kvällarna är en hyllning till att våga utsätta sig för musik man inte trodde man gillade. Den som gillar Rimsky-Korsakov kan upptäcka brittiska tonårspopparna Little Mix och deras ”Wings” i en galet bra version. Öppna öron och öppna hjärtan kan tysta fördomar och ge oväntade upplevelser.

Publicerad:

LÄS VIDARE