Det är en upplevelse att höra Jaarnek sjunga Elvis

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är verkligen Elvis-tider nu.

Christer Sjögrens hyllningsplatta ”Love me tender” (NMG) ligger tvåa på topplistan och biljetterna till hans Las Vegas-show säljer som smör.

Underifrån kommer Carina Jaarneks nya album ”En hyllning till Elvis” ( Winterland), inspelat med kungens kompband i Memphis, Tennessee.

Jag behöver inte orera om vilken stor sångerska dansbandsdrottningen Carina Jaarnek är. Hon har möjligen sina manér men det sätter jag upp på personlighetskontot.

Det är en upplevelse att nu höra henne ta sig an några av Elvis Presleys största hits med liv och lust. I likhet med Sjögrens platta är ”En hyllning till Elvis” ett drömprojekt. Carina Jaarnek (eller Kina som hon kallar sig som soloartist) har rest till legendariska Sun Studio i Memphis och där sammanstrålat med några av rockkungens forna bandmedlemmar – konnässörerna går säkert i gång på namn som Glen D Hardin och James Burton.

Att som kvinna tolka Elvis förändrar onekligen perspektiven en aning och Carina Jaarnek slipper, till skillnad från Christer Sjögren, att bli jämförd med originalet. Livekänslan på ”En hyllning till Elvis” är påtaglig, det är en skön platta att lyssna på, bandet räknar in och sen är det bara att köra.

”Such a night” blir nästan skamlöst sexig i Carina Jaarneks tappning, medan ”Always on my mind” i nytt mjukt arrangemang är grymt hjärtknipande. De mest söndersjungna klassikerna buntas ihop till ett medley, i övrigt är det ett mycket personligt urval sånger. Plus en helt ny, hitdoftande sång skriven av Carina och Meja, ”Nu vill jag leva”.

Carina Jaarneks hyllningsplatta kompletterar Christer Sjögrens, och jag skulle inte vilja vara utan någon av dem.

Frida Edström är en sångerska vars minsta steg jag följde under åren i Frida & Dansbandet på 90- talet, och de var så nära ett genombrott. När Frida & Dansbandet splittrades gick Frida till orkestern Miami, som bland annat bestod av medlemmar ur Nick Borgens orkester. Miami släppte utmärkta singeln ”Pojkarnas charm” i november 2000, men karriären tog aldrig riktigt fart.

2002 ombildades delar av Miami till dansbandet med det kaxiga namnet Brava, och häromdagen damp Bravas självbetitlade debutsingel ner på hallgolvsmattan.

Singeln är producerad av Peter Samuelsson från Barbados, som just nu söker ny sångare med ljus och lykta ( varför inte sångerska?). Barbadosgitarristen Mathias Lager medverkar också på skivan.

Brava debuterar med två låtar skrivna av Frida Edström och bandmedlemmen Rolf Kimfors. ”Akta dig för kärleken” är en intressant baktaktsschlager, men jag fastnar mer för andralåten, den svårt beroendeframkallande Shania Twain-pastischen ”A little bit of love”.

Tempot är högt och resultatet påminner om det band som Joyride, Boogart och Blender presterat i genren. ”Highspeed is your middlename”, som Frida sjunger på sin hemsnickrade brittiska engelska. Det är gott att höra att hon är tillbaka på banan igen.

Bäst just nu

Carina Jaarnek

Michael Nystås

Publicerad: