Är du en Lopez eller en Kidman i solen?

NÖJE

Sola rätt för din hudtyp i sommar

Gillar du att ligga på stranden i timmar eller sitter du helst i skuggan med en god bok?

Vi har testet som talar om för dig om du är solmissbrukare eller inte.

Solen är hälsobringande och livsviktig men det kan bli för mycket i stora doser. Nu är tiden då lata dagar på stranden eller i skärgården kan förvandla din hy till ett rött inferno.

Agneta Troilius, som är hudläkare på universitetssjukhuset i Malmö vet vad vinterbleka soldyrkare kan råka ut för när de kastar kläderna för att njuta av solen.

Vad ska man tänka på när man solar för första gången?

– Tänk över ditt solbeteende. Egentligen ska du inte sola alls mitt på dagen. Är du vinterblek måste du massera in rikligt med solskydd. Helst solskyddsfaktor 20–30 i början innan huden vant sig.

Hur ska man göra för att bli snyggt brun?

– Låt solbrännan komma långsamt. Stressa inte fram din solbränna utan ta det ”pö om pö”. Vila huden om du blivit bränd. Skydda näsryggar, hjässan samt öronmusslor. Män brukar vara dåliga på att skydda axlarna och ryggen av någon anledning.

Hur vet man om man fått för mycket sol på sig?

– Huden blir röd och svider. Tryck med fingrarna på huden, blir det vitt har du faktiskt ådragit dig en lättare brännskada. Får du blåsor har du fått en allvarlig brännskada och bör uppsöka läkare för att dämpa inflammationen med kortison.

Vad kan man göra själv om man märker att man bränt sig?

– Kyl ner huden med kylbalsam. Utsätt inte huden för mer sol. Vi läkare tror att ju fler gånger du bränner dig desto mer ökar risken att utveckla hudcancer i framtiden. Vill du förbli vacker ska du egentligen inte sola alls.

Vad är ditt bästa soltips?

– Njut av solen, det är ju fantastiskt att känna värmen och livslusten som den ger men var försiktig. Är du ute till havs ska du helst bära kläder och glöm inte hatten och solkräm som har både UVA/UVB-skydd, det är mitt råd, säger hudläkaren Agneta Troilius.

Vem är du i solen?

Testa dig själv:

Fler artiklar:

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode