Mejla

Markus Larsson

Det är över – vila i frid, homo sapiens

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara en akt får av Nöjesbladets Markus Larsson.

Semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2018 lämnar mer att önska.


Foto: AFTONBLADET

1.
Norge

”That’s how you write a song”
Artist: Alexander Rybak

Någon måste skoja. Det måste ha varit ”That’s how you write a song” som norske konstnären Edvard Munch lyssnade på när han målade ”Skriet”. Här är en manual för vad du kan göra för att stå ut med Rybaks legofunkiga musiklektion:
Steg ett: stäng av tv:n. Steg två: kasta ut den genom fönstret. Och så blir din dag genast mer ”scubidubi dap dap”.

Foto: AFTONBLADET

2.
Rumänien

”Goodbye”
Artist: The Humans

Numret är pretentiösare än Svenska Akademien. The Humans slår nytt europeiskt rekord i övernaturligt dålig rock. Föreställ er att Shania Twain skrivit sin värsta låt någonsin och bildat ett band tillsammans med vita teatermasker. Lycka till med att sova sedan.

Foto: AFTONBLADET

3.
Serbien

”Nova deca”
Artist: Sanja Ilić & Balkania

Är det en nattvarden i en kyrka eller en show på nattklubb? Antagligen både och. Vi döper bidraget i faderns, sonens och den mediokra andens namn. Amen.

Foto: AFTONBLADET

4.
San Marino

”Who we were”
Artist: Jessika feat. Jenifer Brening

Artisterna uppträder tillsammans med några små plastrobotar. Troligtvis handlar detta svårslagna syntax error om den existentiella och komplicerade relationen mellan människan och artificiell intelligens. När robotar som knappt kan hålla ett pappersark över huvudet vinner över ”artisterna” ligger vi risigt till. Det är över. Vila i frid, homo sapiens.

Foto: AFTONBLADET

5.
Danmark

”Higher ground”
Artist: Rasmussen

Det slutgiltiga beviset för att Jon Snows kompis, vildingen Tormund Giantsbane, överlevde ismurens fall i senaste säsongen av ”Game of thrones”. Här står mjödskägget tydligen och åsksjunger om att ”frysa pilarna i luften”. Vikingar som fredsduvor? Hm. Enda som annars fattas i den mustiga och banala runstensschlagern är korparna Hugin och Munin.

Foto: AFTONBLADET

6.
Ryssland

”I won’t break”
Artist: Julia Samoylova

För första gången sedan urminnes tider kan Ryssland missa finalen. De ställer upp med ett tomt bidrag utan någon tanke, riktning eller mål. Ryssland brukar leverera påkostade propagandanummer, men här verkar de inte bry sig alls. Allt i ”I won’t break” smälter ihop till en odynamisk ljudgegga. Provocerande anonymt.

Foto: AFTONBLADET

7.
Moldavien

”My lucky day”
Artist: Doredos

I stället för musik – en sängkammarfars. De vita luckornas lyckliga fest. Doredos springer in och ut ur en vägg och försöker se överraskade ut. En av bandmedlemmarna är för övrigt Sara Li som en gång sjöng ”Mirakel” tillsammans med Björn Ranelid. Missa inte när Moldaviens svar på Per Andersson gör entré i hysterisk kostym. Den trumpetraffiga buskiskakofonin ha-ha-har åtminstone ett visst underhållningsvärde.

Foto: AFTONBLADET

8.
Holland

”Outlaw in ’em”
Artist: Waylon

Ena halvan av duon The Common Linnets, cowboyhatten Willem Bejkirk, återvänder till tävlingen. I Wien 2014 levererade han en av finalens bästa låtar form av ”Calm after the storm”. I år gör han outhärdlig bärscountry. Det borde för övrigt vara förbjudet att kalla sig Waylon om man inte är Waylon Jennings.

Foto: AFTONBLADET

9.
Australien

”We got love”
Artist: Jessica Mauboy

Australien brukar i regel vara favorittippade varje år, men inte 2018. Här har ni en tre minuter lång förklaring. Jessica Mauboy ställer upp med ett fläktnummer där de gammalmodiga klyschorna klättrar på varandra som myror.

Foto: AFTONBLADET

10.
Georgien

”For you”
Artist: Ethno-Jazz Band Iriao

Polyfonisk fusion från Tbilisi. Ett försök att koppla ihop uråldrig folkmusik med laptopgenerationen. Det känns som om gruppen har gått vilse, valt fel dörr eller kör på fel sida av vägen. I vilket fall uppträder de i fel sammanhang.

11.
Polen

”Light me up”
Artist: Gromee feat. Lukas Meijer

EDM-pop i hatt.

Foto: AFTONBLADET

12.
Malta

”Taboo”
Artist: Christabelle

Christabelle skapade debatt om psykisk ohälsa på Malta efter sin vinst i de nationella uttagningarna. ”Taboo” är hennes kampsång. Genomsnittlig discopop för årets Prideparad.

13.
Ungern

”Viszlát nyár
Artist: AWS

Semifinalens jalapeños. Precis som den berömda chilipepparn höjer ungrarna hettan i kvällens smaklösa tacobuffé. Skatepunk, hardcore, MTV-punk, psykedelisk rock och lite dödsgrowl i snabbspolat tempo. I den här semifinalen är numret lite som att få andas efter att någon hållit ens huvud under vattnet i tolv nummer. Framträdandet skulle få Beavis i tecknade duon Beavis & Butthead att sitta i tv-soffan och skrika: ”Fire! Fire! FIRE!”.

Foto: AFTONBLADET

14.
Lettland

”Funny girl”
Artist: Laura Rizzotto

Tro inte på låttiteln.

Foto: AFTONBLADET

15.
Sverige

”Dance you off”
Artist: Benjamin Ingrosso

Betyget beror inte på någon fånig patriotism. Det säger inte heller något om Ingrossos chanser. Men i det här sammanhanget håller både numrets och låtens produktion en helt annan klass än konkurrenterna. Laserdisco som tar avstamp i de gyllene popåren mellan 1978 och 1982. Det spelar ingen roll att duvan från en gammal Comviq-reklam verkar ha gjort delar av koreografin – allt annat än final är... tomtejävlarnas Barbapappa.

Foto: AFTONBLADET

16.
Montenegro

”Inje”
Artist: Vanja Radovanović

Kanske inte den minnesvärda Balkanballaden i tävlingens historia. Men här finns en tilltalande och filmisk vintermelankoli. Det enda Vanja verkar kunna erbjuda på Alla hjärtans dag är en ljusblå kostym och en bukett vissna rosor.

Foto: AFTONBLADET

17.
Slovenien

”Hvala, ne!”
Artist: Lea Sirk

Texten passar generation ego perfekt. Eller narkoleptiker. Enligt Lea Sirk hittar du alla svar i tillvaron i dig själv när du sover. Andra önskar nog att de kunde sova sig igenom hennes misslyckade hybrid mellan basmullrande hiphopbeats och popsocker.

Foto: AFTONBLADET

18.
Ukraina

”Under the ladder”
Artist: Melovin

Egentligen behövs inget mer än numrets odödliga blodsugarentré. Den är värd tolv poäng. ”Greve Melocula” reser sig upp ur sin pianosarkofag med semifinalens stelaste rygg. Sedan arenarockar popvampyren från Odessa så mycket att en hel trappa börjar brinna.

Av: Markus Larsson

Publicerad: