Stellans exfru talar ut om missbruket

My Skarsgård drack för att dämpa ångesten.

Det var sommaren 2007 som My och Stellan Skarsgård gick skilda vägar. Stellan är idag omgift.
Det var sommaren 2007 som My och Stellan Skarsgård gick skilda vägar. Stellan är idag omgift.

För fem år sedan separerade hon från Hollywoodstjärnan Stellan Skarsgård – efter 32 tillsammans.

Nu berättar My Skarsgård, 54, för första gången om orsaken till uppbrottet – alkoholberoendet som nästan kostade henne livet.

– Jag var övertygad om att jag skulle dö, berättar hon i en exklusiv intervju i Damernas Värld.

Mys drickande eskalerade efter att hon blivit diagnostiserad med cancer som 42-åring. Alkoholen använde hon för att dämpa sin dödsångest. När beroendet var som värst isolerade sig My för att kunna dricka i fred.

Smusslade med spriten

Löftena om att ge upp alkoholen bröts gång på gång. ­Hon ljög för sina närmaste, smusslade med spriten och ansträngde sig för att hålla skenet uppe.

– Jag låste in mig på toaletten för att barnen inte skulle se om jag dog, säger hon i intervjun.

Upptäcktes - blev inlagd

Efter att ha blivit påkommen med att smygdricka punsch i sin brors garderob i december 2006 kom vändpunkten. My lades in på ett behandlingshem i Skåne. Hon har varit nykter sedan dess.

– Jag inser att jag kan ha skadat mina barn och det enda sättet för mig att kunna gottgöra dem på något sätt är att jag är nykter och fortsätter att vara det, säger My till Damernas Värld.

Får stöd av barnen

Beslutet att öppet berätta om sitt beroende har diskuterats noga med familjen, som ger My sitt fulla stöd.

– Det hon gjort är helt otroligt. Jag tappade nästan allt hopp om henne och så lyckades hon vända och komma tillbaka till livet med en livskraft som jag aldrig sett hos henne tidigare. Det är inspirerande att se att det faktiskt aldrig är för sent att bryta ett så destruktivt beteende, säger sonen Gustaf Skarsgård, 30, i Damernas Värld.

Publisert: