’Han är king of pop history’

NÖJE

Svenska kändisar om popkungen

Ett musikaliskt geni med syrgastält och en söndertrasad näsa.

Så beskriver svenska kändisar Michael Jackson. Barnstjärnan Anton Glanzelius minns sina möten med popikonen.

– Jag träffade honom tre gånger. Han visade sig vara en blygsam liten kille.

1. Vad har Michael Jackson betytt för pophistorien?

2. Kan han göra comeback?

3. Vilket är ditt största Michael Jackson-minne?

Kishti Tomita, 44, röstcoach

1. Minst lika mycket om inte mer än Elvis. Det handlar inte bara om talang utan om timing. Han var nyskapande och har bidragit oerhört till dansen och alla hans samarbeten har förändrat musiken med rytmer och videor. Vem kommer inte ihåg the moonwalk? Han är, tillsammans med Prince, king of pop.

2. Jag vet inte. Han har ju inte fördelen som Madonna direkt. Med tanke på skandalhistorierna måste han komma med något helt nytt, förändra sig med en ny image. Det är inte omöjligt men frågan är om han är där med sin hälsa.

3. Två saker (här börjar Kishti sjunga en låt), så innocent. Och i ”Thriller” fick man se hans tuffa sida. Det var en chock, på ett positivt sätt. Han var pojken som sjöng kärleksballader med sitt sköna afro och plötsligt var det rakt på och rakt hår, bad. Det har påverkat mig stort så nu jobbar jag med trummisen han hade med sig på den plattan.

Anton Glanzelius, 34, strategi- och utvecklingschef på TV4. Träffade Jackson som ung stjärna:

1. Oerhört mycket. Med sin perfektionism och totala showmannaskap har han inspirerat många artister. Han lämnar inget åt slumpen, det är hans kännetecken. Han är mycket mer än en musiker med sitt scenspråk, videos, image och shower.

2. Ja, absolut. Oavsett vad man tycker om honom är de flesta överens om att han är ett musikaliskt geni. Och det finns det alltid plats för. Man blir imponerad av hans framföranden.

3. Oj, jag har ju träffat honom tre gånger (lång tystnad). Det starkaste var nog när vi sågs i Göteborg 1988 där han spelade. Vi hängde en hel dag på Liseberg och sen på hans hotell där jag bad honom visa några dansmoves. Men det ville han absolut inte för han var alldeles för blyg. Han hade just dansat inför 50 000 personer men tyckte det var stor skillnad för det var han van vid.

Inför mig var det genant. Att han just uppträtt men inte vågade bjuda mig på hur han gör en moonwalk var ett roligt minne. Det gjorde honom mänsklig. Han var bara en blygsam liten kille.

Josefin Crafoord, 35, programledare

1. Oj, oj, oj, otroligt mycket. Jag var inte ett stort fan då utan gillade Prince mer. Michael Jackson var ju lite det motsatta. Men jag köpte ”Thriller”. Men jag lyssnar på hans låtar än i dag, som ”Bad”-albumet. Han har gjort tidlösa låtar. Magic!

2. Nej, och jag tycker inte att han behöver göra det. Det ser ju inte så bra ut där han sitter i rullstol utan näsa.Han har väl annat att ta hand om som sig själv och sina barn. Han är mest ett mystiskt freak. Vill han göra comeback? Hans storhet som artist är över, han fyller ju 50.

3. När jag och min kompis mimade till ”Thriller”-plattan och sjöng varannan låt. Vi var i tioårsåldern och satte betyg på varandra. Jag blir glad av hans musik, han var lite före sin tid.

Staffan ”Bosson” Olsson, 39, imiterade Michael Jackson i ”Sikta mot stjärnorna” 1994

1. Tja, inte mer än att han är king of pop-history (skratt). Det finns en hel del artister som har tagit efter honom – Bobby Brown, Justin Timberlake, Usher, Ne-Yo, Chris Brown och vår svenska Darin. Sedan är väl ”Thriller” världens mest sålda album, det säger ju en del.

2. Som skivartist ja, jo men allt är väl relativt. Det var bättre förr när all fokus låg på honom som artist och låtskrivare. Öppnar han sitt hjärta ordentligt och prioriterar sina fantastiska melodier i avskalade produktioner så varför inte? Men som liveartist blir det nog tufft. Han verkar ju inte ha Madonnas fysik direkt så då får han allt ta med sig sitt berömda syrgastält om han skall bjuda på sina klassiska shownummer.

3. ”Off the wall” på kassettband som min pappa hade med sig från utlandet. Fanns ju några sköna låtar där om man säger så.