Rått, roligt & under bältet

avJan-Olov Andersson

Ricky Gervais struntar i underifrån-perspektivet

GÖTEBORG. Han har förnyat ­tv-humorn, gjort den lite smartare, de senaste tio åren.

Men live på scenen, som stå upp-komiker, är Ricky Gervais snarare en riktig snuskhummer.

Foto: AP
Politiskt inkorrekt Gervais skämtar om allt från sex och pedofiler till bögar. Bilden är från en show tidigare i vinter.

Han bildade skola för ­komiska tv-serier med den brittiska originalversionen av ”The office” (2001-2003), som tog låtsasdokumentären ett steg till. Smart, underfundig, lågmäld och rätt elak humor.

På scenen som stå upp-­komiker är Ricky Gervais helt annorlunda, även om det ­elaka leendet förstås finns på plats.

Skämtar om pedofiler

Han inleder väldigt starkt. Skämtar om svenskarnas förflutna som vikingar. Hur vi plundrade och våldtog i resten av Europa. Genom hela showen återkommer han då och då till den vikingamentaliteten.

Överlag hamnar han väldigt snabbt under bältet med sina skämt. Sex, pedofiler, bögar… Gervais vrider upp ­volymen till elva, ungefär, och är så ­politiskt inkorrekt som man kan vara. Ibland är det väldigt roligt. Ibland lite för mycket.

Mycket humor har ett ­underifrån-perspektiv. Ricky Gervais struntar i sådant. När han skämtar om tjocka ­människor, utgår han inte ifrån sig själv, det faktum att han själv åtminstone har varit lite överviktig, utan brakar ­bara på med tjockisskämt.

Skrattar åt egna skämt

Det blir lite hjärtlöst ibland. Han blir lite grann som sin rollfigur David Brent i ”The ­office”. Men det är naturligtvis också uttänkt. Även det faktum att han lite för ofta skrattar åt sina egna skämt.

Jag hade roligt, men inte fullt så kul som jag hade ­förväntat mig.

Och man hörde rätt många besvikna röster i den stora ­publiken som hostat upp rätt mycket pengar för biljetterna.

– I’m gonna take you to ­places you’ve never been ­before, sa Ricky Gervais vid ett tillfälle.

Men det var just det han ­inte gjorde. Väldigt mycket av ­showens innehåll har man ­redan kunnat se på dvd ­eller på You­tube.
 

Fotnot: Söndag 16 ­december uppträder han med samma show i Globen i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen