Prinsessan Madeleine

Lysning för Madeleine och Chris

avIda Gustafsson

Får inte bo utomlandsOm Chris och Madeleine får tillökning i familjen efter giftermålet i sommar måste de flytta hem till Sverige om barnet inte ska förlora sin rätt till den svenska tronen. ”Arvtagare till tronen ska uppfödas inom riket”, står det i successionsordningen. Foto: Scanpix

Söndagen den 19 maj hålls det lysning för prinsessan Madeleine och Chris O'Neill i Slottskyrkan.

Därefter följs en mottagning på slottet för särskilt inbjudna gäster.

Lysning är en gammal kyrklig tradition som användes på samma sätt som hindersprövning.

Klockan 11.00 hålls det lysning i Slottskyrkan för brudparet. Kyrkan är öppen för allmänheten som kan delta i mån av plats i kyrkan.
På lysningen är både bruden och brudgummens föräldrar närvarande.

Regeringen inbjuden

Efter gudstjänsten, klockan 14.00, hålls en lysningsmottagning för inbjudna gäster.

– Det är regeringen och landshövdingen och sedan privata vänner, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet.
Till skillnad från kronprinsessan Victoria och prins Daniel som hade tre lysningsmottagningar kommer Madeleine och Chris O'Neill bara ha en.

Framföra invändningar

Förr i tiden användes lysningsgudstjänsten för att informera församlingsmedlemmarna om att det snart skulle stå bröllop. Och den som hade invändningar mot vigseln skulle därmed kunna framföra det.

– Enligt den gamla tiden kunde invändningarna vara att det var någon som stuckit från sin militärtjänst. Det var sådant man skulle hålla reda på i församlingen. Men det var inte heller ovanligt att ett hinder var om man var halvsyskon. Inte heller fick man vara fadder eller fadderbarn till den man skulle gifta sig med, då ansågs man vara släkt, säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

I samband med lysningen kan allmänheten skicka bröllopspresenter till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

ARTIKELN HANDLAR OM