”Fuskbyggarna” kritiseras för dolda kameror – anmäls

avSofia Johansson

NÖJE

Byggföretag till attack mot TV4-programmet – Timell: ”Det är hos dem kritiken bör ligga”

1 av 2
Lennart Ekdal och Martin Timell leder ”Fuskbyggarna”.

TV4:s ”Fuskbyggarna” anmäls av ett byggföretag. Nu får programmet kritik för att de sätter i system att använda dold kamera.

– Vi hjälper utsatta människor så den kritiken övergår mitt förstånd, säger programledaren Martin Timell till Nöjesbladet.

Det är en representant från ett byggföretag, som granskas i det kommande avsnittet av ”Fuskbyggarna”, som anmäler två journalister till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN), skriver Resumé.

Journalisterna utgav sig för att vara tänkbara kunder och spelade in med dold kamera. Mannen kände sig utsatt när ett TV-team plötsligt kom in och började ställa frågor om ett tidigare arbete som han ska ha misskött.

Men programledaren Martin Timell, 55, slår bestämt ifrån sig kritiken:

– De stora svinen är de som ställer till ett helvete för de familjer som bett oss om hjälp och det är hos dem kritiken bör ligga, säger han och tillägger:

– Vi använder dold kamera för att dessa människor ska komma fram och visa vad de går för. Annars hade de aldrig vågat.

Programmet får kritik

Journalistförbundets yrkesetiska nämnd riktar nu kritik mot hur ”Fuskbyggarna” regelmässigt använder dold kamera och överraskningsintervjuer i programmet.

”Det är arbetsmetoder som enligt nämnden bör användas sparsamt”, skriver de på Journalistförbundets hemsida.

– Vi sätter absolut inte det i system. Men om det någon gång behövs dold kamera så är det i dessa fall. Så jag tycker att kritiken borde riktas åt rätt håll, säger Martin Timell.