Nöje

Tappade stången – rakt på ett barn

Av: 

Helena Trus

Christian Ström

Jonna Säll

NÖJE

Här är stjärnornas värstamidsommarminnen

MIDSOMMARMISSÄR Att små grodor, stoj och glam kan bytas mot elände vet flera av våra svenska kändisar, titta bara i Nöjesbladets stora midsommarenkät.
MIDSOMMARMISSÄR Att små grodor, stoj och glam kan bytas mot elände vet flera av våra svenska kändisar, titta bara i Nöjesbladets stora midsommarenkät.

Att dricka sprit och dansa kring en upp- och nedvänd fallossymbol kanske låter helt riskfritt.

Det är det inte. 

Nu berättar svenska kändisar om midsommarfesterna som gick åt skogen.

Daniel Paris, 24, programledare och bloggare, Stockholm.

– En gång för två år sedan blev jag utlurad till en ö där jag och mina vänner skulle fira midsommar. Jag trodde att mina vänner hade hus där och åkte dit och var as-peppad. Men det visade sig att de inte hade något hus där och vi kunde inte ta oss hem för sista båten slutade att gå. Så vi smög in i ett övergivet båthus för att sova men där fanns mygg som käkade sig igenom min One piece. Det var hemskt.  Jag kommer aldrig mer att fira midsommar på landet, inget gott kan komma från att fira ute på landet.

Kalle Moraeus, 49, musiker och tv-man, Orsa

Kalle Moraeus.

– Jag sitter i Wien, Österrike. Jag är tjugo år och på turné. En torr jävla wienerschnitzel. Fyra killar från Dalarna sitter på en dålig sylta och längtar hem något så fruktansvärt. Jag förstod inte meningen med livet över huvud taget. Det finns ingen annan plats på jorden en dalkarl kan vara på under midsommar – än Dalarna.

Martin Melin, polis och fd dokusåpavinnare, Stockholm.

 Martin Melin var på gott humör trots att han anlände allena.

– Det var i New York 1995. Jag firade midsommar inne på Manhattan och skulle ta tåget ”hem” vid halv ett på natten. Men jag somnade och hamnade i grannstaten, tre mil fel. Så jag fick sova på perrongen till morgontåget kom kvart över fem.

Victoria Silvstedt, 38, skådespelare och modell, USA. 

Victoria Silvstedt.

– Nu var det så länge sedan jag var i Sverige och firade midsommar. Men jag har många minnen från när jag var yngre. Då blev vi alltid jättefulla och badade nakna i vattnet. Vi sjöng midsommarsånger och hade krans i håret. Vi dansade, sjöng och badade nakna till nio på morgonen. Det är ju egentligen mest roliga minnen, inte jättehemska. Klart man var lite bakfull men det får man ju ta.

Staffan ”Bosson” Olsson, 44, artist, Göteborg.

– När jag var lite yngre, kanske runt 20 år, var vi tre vänner som skulle fixa en stor midsommarfest. Jag och den ena kompisen skulle fixa vin och dricka, sedan skulle vi vara i den tredje killens hus och han skulle fixa bord och stolar. Det skulle komma ungefär 50 personer. Men samma dag som vi skulle förbereda allt visade det sig att den tredje vännen inte hade fixat några bord eller stolar. Det slutade med att alla 50 gäster fick sitta på golvet och äta. Under festens gång var det även folk som slank in i huset och stal grejer och vin. Sen kom min väns storebror hem och då visade det sig att han inte hade frågat om lov att låna huset. Det blev en annorlunda midsommarfest. Det var mycket folk som var inne och snodde grejer. Det var väl ett litet sjöslag i huset. Huset stod kvar men mycket hade pajat. Det slutade i kaos och alla blev utkörda.

Christer Sandelin, 51, artist, Stockholm

Christer Sandelin, 50, artist och konstnär.

– Det var en jättetrevlig midsommar och det var enda gången jag var ute i skärgården den sommaren. Det var i början av 90-talet. Vi skulle hoppa säck och jag är en riktig tävlingsmänniska, så jag hoppade som bara den och ramlade ned i massa högt gräs. Efter två månader visade det sig att jag hade fått ett bett på ena armen. Jag hade fått borrelia, som satte sig på balanssinnet. Först var det skitläskigt, det kändes som att jag gick på en båt som gungade. Eftersom jag upptäckte det ganska snabbt så kunde jag få behandling och sprutor så jag led bara av det i några månader. Men själva midsommarfirandet var kanon.

Bert Karlsson, 67, skivbolagsdirektör, Skara

Bert Karlsson.

– Vi var tre familjer som skulle tälta. Jag var tio år så det här var väl 1955. Det regnade något så fruktansvärt och vi hade vanliga tält. Det var ju katastrof, det bara fortsatte att regna. Vi grävde kanaler runt tälten men det hjälpte inte. Till slut fick vi komma in i ett rum där på campingen. Vi var femton personer och rummet var väl avsett för tre i vanliga fall. Vi var ju tvungna att ligga där och sova allihop. Jag kommer alltid att komma ihåg den grejen.

Josefin Crafoord, 40, programledare, Stockholm

– Förra året skulle vi fira i Skåne på ett sådant allmänt midsommarfirande på en äng. Det var skitstämning från början. Det var någon sävlig tant som var uppmyggad och skulle få till någon sorts stämning. Det ösregnade och fanns inga stånd förutom ett bord där man kunde köpa lotter för att vinna spättekaka. Det var riktigt deprimerande. Folk satt med regnställ, paraplyer och medhavd fika. Det var några såna starka killar som skulle resa stången, som var lång och smal och ganska ful, med hjälp av ett rep. Men när de fått upp den halvvägs så tappade de den ned på ett barn. Det var jättehemskt. Ungen klarade sig som tur var, den landade på benet.

Tony Irving, 46, dansprofil, Nyköping

...Tony Irving.

– En av de första gångerna som jag firade midsommar lovade jag mina vänner att laga curry senare på kvällen. Men jag fattade inte att det skulle bli så mycket drickande under dagen. Jag drack så mycket att jag plockade fram den största kastrullen jag kunde hitta, slängde i ett kilo ris och allt annat i en annan kastrull. Sedan gick jag och lade mig utan att ha stängt av spisen. Jag sov rakt igenom alltihop så vännerna fick ta hand om allt. Dagen efter mindes jag inte ens att jag hade gjort det. Det blev ris för en månad och curryn blev så jävla torr att alla var förbannade på mig. Jag mådde dåligt i tre-fyra dagar efteråt. Varje midsommar påminner mina vänner mig om det här.

Sara Lumholdt, 28, artist, Stockholm:

Sara Lumholdt.

– Jag är väldigt allergisk, för fem år sedan var jag så allergisk att jag knappt kunde se nåt. Jag kunde inte äta, inte göra nåt. Mina ögon svullnade upp så mycket och jag kunde inte andas. Jag var på min mammas lantställe, solen sken men jag fick stänga in mig hela dagen. Det var jävligt tråkigt. Jag trodde jag kunde komma undan med att inte ta allergimedicin för jag blir så groggy, men det kunde jag inte. Det var katastrof.

Linda Bengtzing, 39, artist, Stockholm:

– Jag firade hemma hos mina föräldrar med en hel hög av våra vänner. Snapsarna blev många och när vi skulle åka båt över sjön fick jag köra till killarnas förtret då jag var den enda som var nykter, inte helt ovanligt. Mina föräldrar körde bil till destinationen ska tilläggas. När vi sen skulle hem över sjön blev det ordväxlingar om nåt jävla båtkapell som ingen var nykter nog att få upp så båtnyckeln gömdes av mamma. Detta efter att flera av mina båtpassagerare trillat i sjön från bryggan i fighten om hur nyktra de "egentligen" var. Det slutade med att vi alla åkte i vår bil hem. Åtta pers i någon Volvo kombi modell. Pappa och jag fick sitta i bagaget och blev så åksjuka att vi sen mådde sämst av alla på hela festen.

Bert Åke Varg, 81, skådespelare, Stockholm:

Bert-Åke Varg.

– När jag var 15-16 år tältade vi hemma i Västerbotten. Då började det snöa på midsommar. Det var för jävligt. Vi höll oss inomhus i tältet, men jag hade roligt i alla fall för jag hade damsällskap.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje