Mejla

Joacim Forsén

Konsertbesökare är gladare människor

NÖJE

Nu är det vetenskapligt bevisat

Glada besökare på Way out west 2016.
Glada besökare på Way out west 2016.

Känns höstbenen extra lätta? Finns det inte ett enda korn av jobbångest, livskris eller världsläget som tynger dig?

Då kan du kanske tacka den historiska svenska live­sommaren 2016.

Så sjuk den har varit. Konsertsommaren. Beyoncé har gjort en makalös succéshow på Friends. Rihanna besökte Sverige, inte en gång utan två. Maiden har varit här. Black Sabbath gjorde sitt allra sista svenska gig innan det är dags för pension. Avicii tog också farväl. Bruce Springsteen och Håkan Hellström fyllde tillsammans fem Ullevi. Veronica Maggio gjorde sitt allra största arenagig inför ett välbesökt Stockholm Stadion. Bland väldigt mycket annat uppseendeväckande på de svenska scenerna.

Att den här sommaren har varit något alldeles extra, inte bara sett till vilka världsstjärnor som har varit här, vittnar både besöksstatistiken och betygen om. Festivaldöden tycks ha tagit en paus. Bråvalla lockade åter igen runt 50 000 besökare, Sweden Rock var utsålt i vanlig ordning och förra helgen slog Way Out West besöksrekord. Samtidigt har plussen dansat sig utmattade hela sommaren. Full pott på allt ifrån Håkan och Neil Young till Muse och Queen B.

Ja, jag vet. Konsertsommaren är inte ens över än.
I helgen arrangerar festivalveteranen Janne Kleman den på pappret väldigt trevliga Gainesville i Eskilstuna där bland andra alltid konsertsäkra Local Natives, Melissa Horn i sitt livs form och ljuvliga amerikanska sångerskan Lissie spelar. Och härom dan, bara så där, deklarerade den verkliga sommaravslutningen Popaganda att chockcoola FKA Twigs kommer till festivalen. Också.

Nu vittnar en australiensisk studie från Deakin University om att alla upplevelser från sommarens gig kan bli till mer än vackra minnen. Resultatet från undersökningen visar att människor som regelbundet går på spelningar eller är ute och dansar helt enkelt är gladare och mer till freds med livet än de som inte är det. Men nyckeln är just den, att uppleva musik tillsammans med andra.

Som hyfsat frekvent gigbesökare väljer jag att lita på resultatet från studien. Det är energi som onekligen behövs mer än någonsin i höst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

LÄS OCKSÅ

Nöjesbladets Musikblogg – Aftonbladet

Av: 

Joacim Forsén

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Joacim Forsén