Ett ögonblick... Björn Ranelid

NÖJE

Som i dag fyller 67 år och firar med chokladtårta

1 av 2 | Foto: Björn Ranelid fyller 67 år den 21 maj.

Grattis på födelsedagen Björn Ranelid.

Författaren spenderade dagen på resande fot.

– Jag betraktar inte min födelsedag med stor dramatik. Jag är helt nöjd, säger han.

Författaren Björn Ranelid fyller i dag 67 år.

Under gårdagen stod han på scen i Stockholm för att dela ut sitt eget litteraturpris. I dag befinner han sig i bilen.

Hur firar du dagen?

– Senare i dag ska jag framträda i Kristianstad. Men jag har blivit uppvaktad av yngsta sonen med chokladtårta, och massa vänner och bekanta har ringt och skickat sms. Jag betraktar inte min födelsedag med stor dramatik. Jag är helt nöjd, säger han.

Hur är det att jobba på födelsedagen?

– Det har jag ingenting emot. Jag framträder på 100 ställen per år. Jag ser inte mitt arbete skiljt från mitt liv. Jag har aldrig använt begreppet fritid. Termer som fritid och arbete är som vattenfärger som aldrig torkar. Som röd och grön färg som glider in i varandra och ger blått. Det betyder ljus himmel och blått hav.

Vad tänker du kring att bli äldre?

– Jag skulle kunna säga att min själ är knappt fyra år. Jag känner mig som ett litet barn när jag ser naturen. Själen väger ingenting och åldras aldrig. Det är det enda på jorden som rör sig i ljusets hastighet. Den är tidlös.

Hur var tårtan?

– Jättegod. August och jag blåste ut ljusen tillsammans.

Vad önskade du dig när du blåste ut ljusen?

– Att alla jag känner ska få vara friska. Jag önskar aldrig något för min egen del. Jag är mer intresserad av att alla omkring mig mår bra och är friska och starka. Jag har sagt flera gånger att man inte ska söka något bättre och större. Sitter man och tittar ut över en utsikt i naturen är det inte roligt om någon sitter bredvid och säger ”Minns du utsikten i Sydafrika eller Thailand?” Det tar bort stunden du befinner dig i, säger Björn Ranelid.

ARTIKELN HANDLAR OM