Samtalet som kan avslöja sanningen

avLinn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Bekräftar ESC-vinnaren låtens budskap?

1 av 4 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Jamala vinner Eurovision song contest 2016.

De politiska anklagelserna mot ESC-vinnaren Jamala fortsätter.

Nu visar ett ryskt tv-klipp hur sångerskan erkänner att vinnarlåten ”1944” bryter mot tävlingsreglerna eftersom den har ett politiskt budskap.

– Om jag säger det högt kommer de inte att tillåta det. Man måste vara väldigt smart och försiktig, säger hon.

Redan innan vinsten ansågs Ukrainas låt ”1944” vara tävlingens mest politiska bidrag. Många har reagerat på låttexten, som tycks handla om situationen mellan Ukraina och Ryssland sedan Ryssland tog kontroll över Krimhalvön för två år sedan.

Jamala har upprepade gånger anklagats för att använda Eurovision Song Contest för att sprida ett politiskt budskap, något som bryter mot tävlingens regler. Själv har hon hela tiden nekat till anklagelserna.

Nu kommer nya uppgifter fram.

I ett klipp från ett ryskt tv-program som florerar på nätet bekräftar Jamala att låten har ett politiskt budskap.

”Är vår hemlighet”

I programmet busringer en av programledarna till sångerskan och utger sig för att vara assistent till Ukrainas president.

– Det finns såklart där, men det är vår hemlighet. Om jag säger det högt kommer de inte att tillåta det. Man måste vara väldigt smart och försiktigt, säger hon.

Jamala säger att hon nekat till att låten handlar om Rysslands nuvarande kontroll över Krimhalvön offentligt för att inte diskas. När programledaren frågar om inte namnet ”2014” skulle vara mer passande än ”1944” håller hon med.

– Jo, men du förstår, vi skulle inte ha blivit accepterade i Eurovision. Det skulle ha setts som ett politiskt drag. Om jag bara hade gått lite för långt med det här och sagt att: ja, det handlar om det som händer nu, de är idioter och de har tagit allting, om de hade känt minsta stråk av aggression skulle de aldrig ha tillåtit den. Det är ingen arena för politiska slogans.

Har nekat offentligt

EBU har tagit del av den ryska intervjun, men säger att Jamalas svar inte påverkar deras bedömning av låten.

– Referensgruppen bedömde låttexten innan tävlingen och kom fram till att den inte innehåller något politiskt budskap. Som vi sagt tidigare är det bortom vårt mandat att ge oss ut på tunn is och applicera subjektiva budskap på låttexten, säger tävlingens eventchef Sietse Bakker.

Den nya informationen påverkar heller inte Ukrainas vinst.

– Precis som alla andra är Jamala fri att knyta sin egen betydelse till låten. Det finns ingen risk för diskvalificering eftersom hon inte bryter några regler.

Offentligt har Jamala hela tiden hävdat att ”1944” handlar om hennes egen familjehistoria.

– Det handlar om min grammelmormor, det här framträdandet ikväll var helt dedikerat till henne och till alla tatarer och ukrainare i mitt liv. Det var för mitt land, sa hon innan ESC-finalen.

Publicerad: