SVT, Sveriges Television

Kravet bland deltagarna i SVT:s kärlekssåpa: ”Lägg ner programmet”

Av: 

Filip Joelsson

NÖJE

Går till attack mot kanalen i öppet brev

Nu har de tidigare deltagarna i SVT:s uppmärksammade reality-show fått nog.

Tillsammans kräver de att kanalen stoppar planerna på ytterligare en säsong av ”Gift vid första ögonkastet”.

– Det är helt absurt att man går vidare med en ny säsong när så många farit illa, säger Matilda, en av deltagarna.

Inte ett enda av de sex par som hittills har ställt upp i SVT:s kärlekssåpa ”Gift vid första ögonkastet” är fortfarande ett par.

Flera av deltagarna har sjukskrivit sig efter tiden i programmet och några menar att SVT inte gett tillräckligt stöd.

När kanalen nu går ut och söker efter nya deltagare för en tredje säsong sätter de tidigare deltagarna därför ner foten.

– Det är helt absurt att man går vidare med en ny säsong när så många farit illa. Så fort de slutade filma försvann allt stöd, säger den tidigare deltagaren Matilda.

Kräver nedläggning i öppet brev

Protesten är tydlig.

I ett öppet brev undertecknat sju av programmets tidigare deltagare uppmanar de till omedelbar nedläggning:

”Efter två säsonger av totalt misslyckade matchningar, lögner och förtal från produktionen och flera sjukskrivningar hos oss deltagare kräver vi nu att SVT lägger ner programmet”, skriver de i brevet som Nöjesbladet tagit del av.

Emily Unsworth, som var med i första säsongen av programmet, har varit drivande i frågan.

För hennes del rann bägaren över när hon fick reda på att SVT använde sig av hennes och Mathias Thunblads relation som ett exempel för hur bra det kan gå efter programmet, när kanalen sökte deltagare till en ny säsong.

– Det är skitsnack. De har ridit på vågen att vi inte tog ut skilsmässan direkt och använt det för att locka nya deltagare. Producenten bad oss vänta för att skapa mer spänning i programmet och inte avslöja för tittarna. Sen har man använt det som dragplåster, säger hon, och fortsätter:

– Det är inte sanning. Det är ren fabricering. Jag skulle aldrig rekommendera någon att utsätta sig för det här programmet, säger Emily Unsworth.

Inför den andra säsongen av ”Gifta vid första ögonkastet” satt hon och flera andra deltagare i samtal med både SVT och produktionsbolaget Baluba och framförde sin kritik.

– Vi var öppna och ganska hårda med vad vi tyckte var dåligt och hade flera synpunkter som vi sa att de borde tänka på. Det handlar ändå om människors liv, men de satt där och nickade och det kändes väl mer som att det var en trevlig fikapaus i deras ögon, för lyssna på oss gjorde de uppenbarligen inte, säger Emily Unsworth.

”Stämmer inte”

SVT, å andra sidan, menar att de visst har lyssnat på deltagarna. Däremot känner de inte igen bilden av att alla skulle vara missnöjda med programmet.

– De medverkande från tidigare säsonger har i samtal med oss uttryckt väldigt olika upplevelser av inspelningsperioden och tiden efter. De allra flesta har dock sagt att de lärt sig mycket om sig själva och vilken sorts relation de söker, skriver SVT:s programchef Christina Hill i ett mejl till Nöjesbladet.

Varför gör ni en tredje säsong trots kritik från en majoritet av de tidigare deltagarna?

– Gift vid första ögonkastet fick inledningsvis kritik, främst från de som inte hade sett serien. Efter två  säsonger kan vi konstatera att publiken har omfamnat både serien och de modiga människor som bidragit med insikter om moderna relationer och givit oss verktyg för att prata om egna förhållanden. Vi vet att experimentet har varit lyckat i flera andra länder och tror innerligt på att vi ska kunna nå hela vägen även här i Sverige, svarar Christina Hill i mejlet.

Varnar folk från att söka till programmet

Emily Unsworth förhoppning är att SVT ska ta till sig av brevet och lägga ner programmet. Lyckas hon och de övriga deltagarna inte med det hoppas de ändå att de skrämmer iväg nya sökande.

– Jag struntar egentligen i SVT. Jag bryr mig om de som medverkar och skulle vilja uppmana folk att inte söka. Så att de inte kan göra en säsong till. Att köra folk i botten är inte ok, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Gift vid första ögonkastet i SVT – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Gift vid första ögonkastet