Youtube

Tova Helgesson: ”Youtube har fått mig att våga”

avFrida Söderlund

Tova Helgesson blev Youtube-stjärna på ett år

1 av 4

Alla sa till henne att hon aldrig skulle bli något.

I dag är Tova Helgesson en av Sveriges största Youtube-stjärnor.

– Att bli accepterad på Youtube var som en bekräftelse på att det inte är något fel på mig. Att jag får, och kan, vara precis den jag är, säger hon.

När Tova Helgesson, 16, klev upp på Guldtubens scen i slutet på mars och tog emot sitt tredje pris för kvällen tänkte hon; ”fan, jag gör det”.

Klädd som superwoman höjde hon den gyllene tuben mot taket och sa;

– Alla har alltid sagt till mig, ”du kommer aldrig att bli någonting”. But bitch, look at me now!

Hon hade inte tänkt säga det, men det var dags att sluta tvivla på sig själv.

”Varit utanför”

En månad senare har hon fortfarande svårt att förstå att hon gick hem med tre priser, som ”Årets stjärnskott” och ”Årets vloggare”, och för ”Årets Youtube-klipp”.

Men 16-åringen från Skåne hade egentligen vunnit mycket mer än så.

– Det kändes lite "in your face" att gå upp på scenen och säga så. Jag har varit mycket utanför i skolan, inte haft några vänner där jag kommer ifrån. Inte varit bra i skolan, fått kämpa för godkänt, säger hon.

– Så alla har alltid sagt att jag inte har någon framtid. Men när jag tog emot det tredje priset kände jag att jag inte längre kan säga att jag är dålig. Jag tänkte på alla som tryckt ner mig i skolan och bara "nu jävlar".

Blev bekräftad

Hon startade kanalen i början på 2015. I dag har hon över 286 000 prenumeranter och nästan 400 000 följare på Instagram. Allt inom loppet av ett år. I "Hashtag queen", en exklusiv web-serie producerad av Aftonbladet Boom i samarbete med Nöjesbladet, berättar hon hur allt började.

– Jag vågade inte så mycket i början. Jag bara satt där och var stel. Men ju fler som kollade, desto mer självförtroende fick jag och vågade visa min riktiga sida, säger hon.

– För jag har alltid fått höra att min personlighet är för mycket, att ingen kille vill ha mig för att jag är för mycket. Men så accepterades jag på Youtube och då kände jag att jag ville fortsätta med det.

Hur kändes det att hitta en plats där du blev accepterad, precis så som du är?

– Det kändes bra. Då fick jag det bekräftat för mig, det är inget fel på mig. Jag får vara den jag är. Innan vågade jag knappt gå ut. Jag vågade inte ta en selfie. När jag skulle skratta höll jag för munnen, för jag skämdes så mycket över mitt utseende. Men nu kan jag tänkte "oh my god, I'm so fab". Det har fått mig att våga saker.

”Inte känt mening”

Att våga kommer inte alltid lätt. Tova lider av social fobi och panikångest, och kämpar med en depression dagligen.

– Det har på riktigt varit så hopplöst ibland att jag inte känt någon mening med att leva.

Vad får dig att fortsätta kämpa varje dag trots det?

– Det finns en liten del i mig som känner att det kommer att bli bra. Och då ska man inte ge upp. För jag tror att om några år så kommer det att bli bra. Och då kommer jag… det är onödigt kasta bort det, säger hon.

– Nu vågar jag ändå tro att det kommer att bli bra tillslut. På det här året har jag kommit så långt med mig själv. Jag har åstadkommit så mycket. Och det är fan coolt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube