PRESENTERAS AV

De leder Melodifestivalen 2017

NÖJE

Här är programledarna för nästa års schlager: Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson

1 av 5

Det är några månader kvar.

Efter stort hemlighetsmakeri avslöjar nu SVT Melodifestivalens programledare för nästa år.

– Det ska bli fantastiskt roligt, säger Clara Henry som är en av dem.

Pressen är stor på programledarna som tar över efter Gina Dirawi och de andra nio gästprogramledarnas succé förra året.

Under fredagsförmiddagen kallade SVT till presskonferens för att presentera de som tar över.

Förra året avslutade SVT Melodifestivalen med tävlingens yngsta programledare när William Spetz, 20, ledde finalen ihop med Dirawi. Nu kontrar de med den äldste i modern tid, när Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, 68, axlar uppdraget ihop med David Lindgren, 34, och Clara Henry, 22.

Clara Henrys mage kurrade

– Min mage började kurra, jag har aldrig sett det tecknet på nervositet tidigare så det ska bli spännande att se nervositeten inför Scandinavium i Göteborg, säger hon.

Clara Henry ledde SVT:s inför- och eftersnack och greenroominslag för Melodifestivalen 2014. Då blev reaktionerna svala. ”Hennes medverkan är ett stort frågetecken”, skrev Markus Larsson.

Hon har tidigare lett Youtubegalan Guldtuben, programlett olika program i Sveriges Radio och släppte förra året boken ”Ja jag har mens, hurså?”.

David Lindgren andra person

Andra ut är David Lindgren.

– Det känns sjukt roligt att vara med i hela den här cirkusen utan att tävla. Jag ser fram emåt att åka hem till min hemstad Skellefteå och vara programledare där, säger han och hintar om att det blir sång från honom ändå.

– Det är ju många inlednings- och pausnummer, säger han.

David Lindgren har blivit barnens stora favorit som programledare i Barnkanalens ”Supershowen” och har tagit sig till final de tre gånger han tävlat i Melodifestivalen tidigare, senast med ”We are your tomorrow” i förra årets tävling.

Hasse gör comeback

Hasse Andersson deltog i Melodifestivalen 2015 med låten "Guld och gröna skogar" som gick till final via andra chansen och slutade fyra i tävlingen. Sedan dess har han turnerat frekvent.

– Detta är en megaupplevelse, att vara deltagare i Melodifestivalen var en stor upplevelse och nu kommer det en till när jag är programledare, säger han.

– Jag var lite tveksam. Men tänkte sen "ja, vi kör", säger fortsätter Hasse Andersson.

– Jag vet att de kommer göra ett fantastiskt arbete, säger SVT:s programdirektör Lena Glaser.

Satt på kafé i hemlighet

Enligt Melodifestivalens projektledare var programledartrion klar tidigt i somras. För en månad sedan var det helt bestämt. Sedan dess har programledarna smugglats in genom SVT-husets bakdörrar inför möten. Vissa möten har också hållits ute på stan.

– Jag tänker inte säga vilket kafé vi suttit på, men man tar ju inte de största direkt, säger Anette Hellenius och skrattar.

– Vi har som vanligt gjort det vi kan för att hålla det i den inre kretsen. Man tittar sig alltid en extra gång över axeln innan man börjar prata. Man undviker de stora vattenhålen, fortsätter Hellenius.

Hellenius konstaterar att man tänker locka fram nya sidor hos de tre programledarna.

– Vi kommer nog att få höra Clara sjunga, vilket man inte har fått tidigare, säger hon.