Publicerad:
Uppdaterad:

Så var Lasse Flinckmans sista tid

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Kämpade mot förkylning och lunginflammation

1 av 10

Lungsjukdom, förkylning och fel penicillin.

Nu berättar After Dark-kollegan Nils-Albert Eriksson om Lasse Flinckmans sista veckor i livet.

– Det gick väldigt snabbt i slutskedet. Jag är glad att han slapp plågas, säger han.

I 30 år jobbade Nils-Albert Eriksson tillsammans med Lasse Flinckman i dragshow-gruppen After Dark.

Efter avhoppet 2009 lämnade Lasse Flinckman rampljuset för att driva ett kafé i Skåne tillsammans med sin sambo Henrik Strömberg. Den 18 april dog han efter en längre tids lungsjukdom.

Nu berättar Nils-Albert Eriksson om sin vän och kollegas hälsotillstånd och sista tid i livet. Sista gången han pratade med Lasse var via telefon i slutet av mars.

– Det var rätt längesen jag träffade honom men vi pratade med varandra i telefon i påskas och hade ett relativt långt samtal. Vi pratade och skrattade, säger han.

”Han slogs mot förkylningen”

Då verkade Lasse Flinckman må relativt bra.

– Han var pigg, men jag vet att han hade en rätt ordentlig förkylning som antagligen kom precis efter det. Han slogs mot den och det tog ett tag innan man hittade rätt penicillin. Sedan var han på bättringsvägen men då slog det till igen. Det var en lunginflammation som tog livet av honom, säger Nils-Albert Eriksson.

Han är lättad över att Lasse Flinckman, trots sin kamp mot sjukdomen, slapp lida under en längre period.

– Jag hörde av hans livskamrat Henrik att det hade gått väldigt snabbt i slutskedet. Jag är så glad över det och att han slapp plågas.

”Otroligt kämparanda”

Nyheten om Lasses död kom inte som en chock.

– Vi som var hans närmaste vänner har väl väntat på det här beskedet, även om man i det längsta hoppats att det skulle ordna upp sig. Men han har haft fler liv än flera katter tillsammans. Det har hans läkare också sagt. Han har haft en otrolig kämparanda, säger Nils-Albert.

Sista gången han träffade Lasse var efter en show med After Dark för tre år sedan. Det är ett glatt minne.

– Vi uppträdde på Malmöoperan hösten 2013. Då var han inne och hälsade på i logen och vi pratade och skrattade. Det blev så sent att vaktmästaren fick komma och be oss gå så att han kunde låsa och larma.

”En väldig saknad”

Minnen av vännen är varma och ljusa.

– Jag tänker på honom med ett leende på läpparna. Så mycket roligt jag har haft med Lasse och så otroligt mycket skratt. Det är en väldig saknad.

Lasse Flinckmans eget önskemål var att inte begravas. I stället ville han kremeras och spridas utan någon ceremoni.

– Jag tror att allt redan är avklarat och att han redan är kremerad och strödd. Han ville aldrig ha något stort ståhej, säger Nils-Albert.

Lasse Flinckman blev 66 år gammal.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: