Trött, Tiësto

1 av 2 | Foto: Feststämning.
NÖJE

Hela Tiëstos aura är oinspirerad. Framför en fond av visuals som mest påminner om Windows 98 har han en vanlig dag på jobbet.

Många artister fastnar i den period då de hade sina glansdagar. Tiëstos djupa trance känns väldigt 2004. Det var året han invigde olympiaden i Aten.

Holländaren är fortfarande världens bäst betalda dj, men förvånande få verkar ha hört en enda låt han gjort. 44-åringen är dessutom en ganska introvert scenpersonlighet. Han nöjer sig med att sätta på MGMT:s ”Kids” i originalversion, en undermålig remix av SHM:s ”Leave the world behind” och sedan försvinna från scenen. Går Tiësto på toaletten?

Rastlös publik

Oengagemanget smittar av sig på publiken som blir rastlös och börjar leka med sponsrade glowsticks och mössor. Tiësto kontrar och kompenserar med kvällens dyraste scenshow. Allt blinkar och exploderar i takt. Superstjärnans visuals är däremot så obegripligt lökiga att man undrar om det är någon form av ironisk holländsk kitsch.

Byter ut sin trance

En timme in i showen byter han sin introverta trance mot mer publikfriande beats. Precis som, säg, Sebastian Ingrosso gör Tiësto knappast musik för kvantfysik-studerande. När han kommer hem till hotellet efter konserten plockar han gissningsvis inte fram ”På spaning efter den tid som flytt”. Däri ligger helt säkert också hans kommersiella framgång.