Panetoz om hudfärgsskämtet: ”Det var fördomsfullt av Nour”

avChristoffer Nilsson, Joni Nykänen

Panetoz sågar programledarenefter hennes skämt om hudfärg

1 av 3
fel fråga Panetoz reagerade direkt när Nour El Refai frågade Johan Hirvi hur han hade träffat övriga bandet. ”Folk ser det inte som normalt att en vit kille hänger med svarta”, säger Johan Hirvi.

Nour El Refai skämtade om Panetoz-medlemmarnas hudfärger.

Något som fick bandet att reagera hårt – och kalla uttalandet för fördomsfullt.

– Folk verkar inte ha accepterat att det är normalt att en vit person hänger med svarta, säger Johan Hirvi.

Alla artister hade framfört sina bidrag en gång var.

Men på grund av ett tekniskt fel behövde JEM göra om sin låt.

När produktionen riggade om scenen på genrepet inför publik i går kväll började programledaren Nour El Refai improvisera bland artisterna som väntade i green room.

Programledaren vände sig mot Johan Hirvi som är den ende vita medlemmen i Panetoz.

– Man kan inte låta bli att se att du sticker ut lite i det här gänget, sa hon.

Sedan vände hon sig mot Hirvi igen och frågade: ”Hur träffades ni?”.

Alla medlemmar i Panetoz reagerade direkt på El Refais skämt och på hennes fråga. De berättar att det är någonting de möts av hela tiden.

”Valde fel fråga”

– Den vanligaste frågan jag får är hur jag träffade de andra i bandet. Folk ser det fortfarande inte som normalt att en vit kille hänger med svarta. Tyvärr har vi inte kommit så långt än och det handlar om trötta fördomar, säger Johan Hirvi.

Panetozkollegan Nebeyu Baheru instämmer:

– Hon kunde ha ställt vilken annan fråga som helst faktiskt. Och så frågar hon Johan det. Det är fördomsfullt, säger han.

Vad tycker ni att sådana kommentarer säger?

– Man kan ju känna att det inte finns någon rasism, ”jag är inte rasist”, och så vidare. Och jag säger inte att man har rasistiska tankar för att man kommenterar så men oavsett visar det att vi inte har kommit så långt som vi behöver ännu. Än så länge har vi inte kommit så långt att han är svensk, säger Johan Hirvi och pekar på kollegan Pa Modou Badjie.

Panetoz poängterar att de inte vill anklaga programledaren för något.

– Men nu ser vi hur vanligt det är. Och det händer hela tiden. Vi fokuserar på det positiva. Vi låter det inte påverka oss, säger Njol Badjie.

”En bit kvar”

– Om man sätter sig själv i hennes position så är det inte lätt att underhålla flera miljoner människor. Det var väldigt improviserat, säger Daniel Nzinga.

Nour El Refai håller inte med om att hennes kommentarer var fördomsfulla.

– Det är tramsigt att tänka så. Men absolut, man kan tycka så, säger hon.

Johan Hirvi svarar på El Refais kommentar:

– Tramsigt? Det tycker jag verkligen inte. Det finns en underliggande orsak till att skämtet kommer, även om skämtet är roligt. Och det ser man i hela samhället. Vi har en bit kvar att vandra när det gäller acceptans. Samtidigt tror jag inte att det var illa menat, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM