Roger Waters kritiseras - liknar Israel med nazisterna

1 av 4 | Foto: Roger Waters.
NÖJE

Pink Floyd-frontmannen Roger Waters har hamnat i blåsväder sedan han jämfört Israel med nazisterna.

– Parallellerna med vad som hände på 30-talet är förkrossande uppenbara, säger han i tidningen Counter Punch.

Nu rasar rabbin Shmuley Boteach och kallar det ”en av de värsta attackerna mot judarna någonsin”, skriver Daily Mail.

Roger Waters har länge vägrat att uppträda i Israel. Detta eftersom han tycker att ockupationen av Gaza påminner om vad nazisterna gjorde mot judarna under Andra Världskriget.

– Parallellerna med vad som hände på 30-talet är förkrossande uppenbara. Många låtsades som att förtrycket mot judarna inte skedde mellan 1933 och 1946. Det här är inget nytt scenario, men nu är det palestinierna som mördas istället, säger han till tidningen Counter Punch.

Han har tidigare också sagt att han inte skulle spelat i Frankrike eller Tyskland under andra världskriget, av samma anledning.

Nu får han skarp kritik av rabbin Shmuley Boteach i New York Observer.

– Mr. Waters, nazisterna var en regim som utförde folkmord. Att ha fräckheten att jämföra judar med monstren som mördade dem visar att du inte har någon anständighet, hjärta eller själ, skriver han.

”Avskyr Israels politik i Gaza”

Men Waters ger inte med sig och har svarat Boteach.

– Jag känner honom inte och vill inte hamna i ordkrig med honom. Jag har ingenting emot judar och israeler och jag är inte antisemit. Men jag avskyr den israeliska regeringens politik i de ockuperade territoriumen. De är omoraliska, omänskliga och olagliga och jag kommer fortsätta min ickevåldsprotest så länge politiken fortsätter.

”Maskerad antisemitism”

Karen Pollock som ansvarar för Holocaust Educational Trust menar att ”alla har rätt till sin åsikt och att tala passionerat för en sak” men att det är förolämpande mot de sex miljoner judar som mördades att jämföra Israel med nazisterna.

– Sådana attacker är ofta maskerad antisemitism och borde exponeras som sådan.