”Tårtgeneralen” etta direkt på biotoppen: ”Vi är jävligt glada”

Filip och Fredriks ”Tårtgeneralen” gör succé i biosalongerna.

Filmen går rakt in som etta på biotoppen.

– Jag älskar svenskarna för att de kan ta till sig det här, säger Fredrik Wikingsson till Nöjesbladet.

”Tårtgeneralen”, som bygger på Filip Hammar och Fredrik Wikingssons debutroman om ”Hasse P”, hade premiär den 7 mars.

Filmen, med Mikael Persbrandt i huvudrollen, drar publik. ”Tårtgeneralen” har seglat in som etta på biotoppen – före filmer som ”Black panther” och ”Coco”.

– Det känns monumentalt bra. Vi är faktiskt helt golvade över att vi har fått så härligt mottagande för vår första film. Att det går hem hos folk är vi jävligt glada för. Jag älskar svenskarna för att de kan ta till sig det här, säger Fredrik Wikingsson.

De har redan gjort succé i tv, som programledare, poddare och dokumentärfilmare. Men när inspelningen av ”Tårtgeneralen” drog igång var Filip och Fredrik skakiga. Nervositeten inför att regissera Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen var påtaglig.

Filip Hammar, Mikael Persbrandt och Fredrik Wikingsson under inspelningen av ”Tårtgeneralen”.
Filip Hammar, Mikael Persbrandt och Fredrik Wikingsson under inspelningen av ”Tårtgeneralen”.

– Somliga tror nog att vi är ganska kaxiga för att vi sitter och gapar i tv. Det är vi inte. Vi utgår alltid från det värsta, på riktigt. När man testar något nytt är man alltid rädd att bli förnedrad och hånad och när man har jobbat med så mycket proffs så vill man att de ska känna sig stolta över att de varit med i något bra, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

– Det var vår största oro, att de skulle skämmas för att vara med i det här. Min största glädje är att folk gillar det och att folk som har varit med kan i någon mån vara stolta.

Arbetet med filmen har gett mersmak.

– Jag är jätteödmjuk inför att den har gått upp och ligger överst. Det är fantastiskt. I bästa fall kanske folk känner att de där killarna kan göra en film till. Hade det varit ett fiasko, så hade man aldrig mer fått göra det här. Vi har fått blodad tand. På sikt kan det kanske innebära att vi om tre år pratar du om jag om vår nya film.

Publisert:

LÄS VIDARE