Mejla

Jens Peterson

Ett känt namn räcker inte för att fylla bion

Publicerad:
Uppdaterad:

Jens Peterson om varför filmstjärnor är överskattade

Filmstjärnor är överskattade.

De lockar inte folk till biograferna som branschen tror. Inte ens den hetaste just nu. Inte heller svenska ess.

Det finns en övertro i Hollywood på att kända namn fyller biosalongerna. Så är det inte.

Det är väldigt få som går och ser en film bara för att deras älsklingsskådespelare är med. Folk vill se bra filmer. Oavsett vilka som har huvudrollerna.

Aktuellt fall: ”Avatar”. En ny generation effekter och mest nya ansikten.

Just nu är det en enorm fan-hysteri kring Robert Pattinson, den tungsinte vampyren Edward i ”Twilight”-serien. Och det går faktiskt en färsk kärleksfilm med Robert Pattinson på bio, ”Remember me”.

Men går alla han fans och ser den filmen?

Nej.

Lika lite som alla ”Titanic”-älskare löste biljetter till Leonardo DiCaprio i ”Mannen med järnmasken”, som lyckades ha premiär strax efter ”Titanic”. DiCaprios fans ville inte se honom i den. De köpte affischer i stället.

”Twilight”-fansen vill förmodligen se Robert Pattinson i fler ”Twilight”-filmer.

Ingen stjärna är så stor att han eller hon automatiskt lockar publik. Vad de än tror i Hollywood.

En annan sak är att många blir filmstjärnor för att de är väldigt bra och att de gör filmerna bättre. För att de väljer rätt manus. De syns i bra sammanhang.

Men även om Tom Hanks och Julia Roberts ofta väljer välskrivna roller och är sevärda lockade de väldigt få till ”Charlie Wilson’s war”. Många vill se Julia Roberts i ”Notting Hill”, som är en väldigt bra film. Få ville se henne i ”Mary Reilly”. Ingen ville se henne i ”Full frontal”.

Jag kan fortsätta stjärna för stjärna.

Förra helgen var det premiär för ”Änglavakt”, som jag inte tycker är bra. Jag tror inte heller att många vill se den enbart för att Michael Nyqvist och Izabella Scorupco har huvudrollerna. Biopubliken väljer inte film på det viset.

Nästa vecka är det premiär för ”The Bounty hunter”, romantisk komedi med Jennifer Aniston. Den är inte bra. På något sätt kommer den känslan att sippra ut bland de som ska köpa biobiljetter. Oavsett hur mycket de tycker om Aniston i tv-serien ”Vänner”.

Exakt vad som får biopubliken att köpa biljetter är det ingen som vet. Tack för det.

Men det är inte i första hand skådespelarna som avgör.

Av: Jens Peterson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN