”Mad men” var den bästa serien 2010

NÖJE

Karolina Fjellborg listar sina favoriter

Välekiperade reklamare, jazziga New Orleans-bor och stekheta vampyrer. Samt gangstrar i både amerikansk och italiensk tappning.

Här är min tio favoriter bland årets serier.

Att välja ut bara tio favoriter bland alla härliga serier som har visats i svensk television under det gångna året var en delikat uppgift. Och ”The good wife”, ”The Pacific”, “Modern family”, ”Värsta veckan i mitt liv”, ”House”, ”Livet på Laerkevej”, ”Community”, ”Parenthood”, ”Eastbound & down” och ”Californication” är bara några av alla de titlar som fick stryka på foten i processen.

Men till slut kom jag i alla fall fram till dessa tio serier som 2010 års absolut bästa:

1.”Mad men”, Kanal 9

Matthew Weiners väldressade 60-talsdrama ligger kvar ohotat på toppen. Det rör sig om ren tv-magi.

2. ”Boardwalk empire”, Canal Plus

Terence Winters exceptionellt snygga serie om ett gangsterstyrt Atlantic City under förbudstiden kniper lätt guldet bland 2010 års nya serier.

3. ”Lost”, TV4

Vi fick se en storslagen sista säsong av en av de tveklöst viktigaste och mest stilbildande tv-serierna på den här sidan av millennieskiftet.

4. “Treme”, Canal Plus

David Simons och Eric Overmyers kärleksförklaring till New Orleans var visserligen fattig på action – men desto rikare på musik och atmosfär.

5. ”In treatment”, Canal Plus/SVT

Ett enkelt men genialiskt tv-koncept, med beroendeframkallande terapi i halvtimmesdoser.

6. ”Dexter”, Canal Plus/TV6

Michael C. Halls chevalereska seriemördare har aldrig varit mer trollbindande än vad han var under det gångna året.

7. ”True blood”, Canal Plus/SVT

Alexander Skarsgård och resten av gänget i Bon Temps är fortfarande överlägsna i vampyrgenren.

8. ”Glee”, TV4

Ryan Murphys sjungande tonåringar har haft helt osannolika framgångar det gångna året. Men seriens starkaste lysande stjärna är och förblir den fantastiska Jane Lynch, i rollen som den träningsoverallsälskande djävulen Sue Sylvester.

9. ”Solsidan”, TV4

En svensk serie som inte behöver kvoteras in för att hamna på en årsbästalista full av massiva amerikanska budgetar. Det är inte dåligt.

10. ”Rom – en maffiahistoria”, TV8

Den här italienska 70-talspärlan om ett gäng gangstrar i Roms undre värld var en njutning från början till slut. Hoppas bara att det var någon som såg den.

ARTIKELN HANDLAR OM