Prinsessan Madeleine

Halvmesyr i Storkyrkan

Av: 

Johanna Hellsten

NÖJE

Kungen gör entré med Victoria – men lämnar över henne till Daniel halvvägs

Kungen och Victoria kan skapa en egen vigseltrend.

Efter altarbråket har en helt ny variant repeterats i kyrkan.

Den går ut på att kungen och Daniel går halva vägen var med Victoria i altargången.

Altargatebråket har nu tagit en oväntad vändning.

Kungen, Daniel och Victoria har nyligen övat på en helt unik variant i kyrkan, enligt väl insatta källor.

Den går ut på att kungen går vid Victorias sida till mitten av altargången, därefter tar Daniel vid och går med kronprinsessan den sista biten.

– Det är en helt ny skapelse som kungen eller Victoria kommit på i sådana fall, säger Lars Gårdfeldt, präst och teologie doktor.

– Jag har aldrig varit med om det. Och det är så uppseendeväckande att det ­hade varit en snackis om ­någon ­kollega varit med om det här.

Altargate blev en het debatt när Aftonbladet kunde bekräfta att kronprinsessan ville bli förd till altaret av kungen. Svenska kyrkan upprördes och sa att det inte är traditionsenligt och inte jämställt.

”Kungen upprörd”

– Kungen blev upprörd över debatten och tycker att det är Annika Borg och ­Helle Klein som förvridit det hela. Men hovet har ­insett att det finns en stark opinion mot brudöverlämning, säger en uppgiftslämnare.

Ärkebiskopen Anders Wejryd, som ska viga kronprinsessparet, har tidigare försökt övertala dem att Daniel ska gå bredvid Victoria.

Men den nya varianten vill han inte prata om.

– Han kommenterar inte det. Han är benhård och vill inte tala om det som kommer hända under vigseln, säger Ewa Almqvist, ärkebiskopens presskontakt.

”Ändå överlämning”

Lars Gårdfeldt tror att debatten kan ha påverkat. Men han tycker inte att det är en fungerande kompromiss.

– Det är ändå en form av brudöverlämning. Om det sker 30 meter tidigare tar det inte udden av det anstötliga i brudöverlämning, säger han.

– Men det skulle innebära att Daniel och Victoria får uppleva den glädje det är att gå fram tillsammans. Det har Daniel fram till nu varit bestulen på.

Vilket av alternativen det blir är fortfarande hemligt. Och Annika Sönnerberg, hovets biträdande ­informationschef, vill inte kommentera det inövade alternativet.

– På lördag får man se hur det blir.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop