Höglund: Jag blev förnedrad – av TV4

Skriver exklusivt i Nöjesbladet om tv-bråket

Efter tisdagens sändning av TV4:s ”Förkväll” kallades programledaren Elisabet Höglund till ett möte med producenten Ebba Adielsson. Hon ville att Höglund, från och med nästa vecka, skulle ta en time out.

– Vi ville ta en paus för att tillsammans diskutera hennes roll, säger Adielsson.

Elisabet Höglund kände dock att hon i praktiken sparkats. För sin ålder och för att hon kritiserat programmet. Hon valde att lämna ”Förkväll” på en gång. För gott.

Nu skriver Elisabet Höglund själv – exklusivt i Nöjesbladet – om ”Förkväll”-bråket.

Elisabet Höglund.
Elisabet Höglund.

Time out.

Jag smakar på ordet och undrar vad det egentligen betyder. Jag går in på Wikipedia och hittar flera alternativa tolkningar, bl a den här:

Time out är ett uppehåll i arbetslivet, ofta ofrivilligt eller påtvingat, till exempel i samband med utmattningsdepression.

Jag blev påtvingad ett ofrivilligt uppehåll i arbetslivet, när jag i förrgår kväll direkt efter ”Förkvälls” sändning klockan

18.30 tvingades lämna mitt arbete som programledare. Så här kan vi inte ha det längre, Elisabet!, var beskedet. Du måste ta en time out!

Därefter anklagades jag för att förstöra för programmet, för att förstöra för de andra programledarna, för att förstöra för redaktionen och för att förstöra för hela produktionen. Det var en allvarlig anklagelse, den mest förnedrande man kan utsättas för, ett bedövande slag i solar plexus.

Vad hade jag gjort för fel? Jo, jag hade försökt hävda att ”Förkväll” måste göras på ett mera journalistiskt sätt, med lite mera djup, lite mera ifrågasättande, lite mindre fjäsk och lite mindre yta och ytlighet.

Jag hade också varit kritisk till, men accepterat – den förändring, som genomfördes vid årsskiftet, när den yngsta (och vackraste) programledaren upphöjdes till en högre rang i programmet, medan vi andra sköts i bakgrunden. Jag har internt anklagats för att göra en felaktig tolkning av denna förändring, men jag säger bara: Titta på programmet!

Förklaringen till omläggningen hade jag fått redan före jul: Tittarsiffrorna måste höjas. Programmet måste bli ungdomligare och fräckare. Det var alldeles för många 60-plussare, som tittade på ”Förkväll”. Programmet måste dra till sig yngre tittare. Jag motsatte mig inga av dessa förändringar. Däremot började jag misstänka att det var sponsorerna och reklamköparna som hade börjat klaga över att tittarna var för gamla. Och att jag själv var för gammal.

För i Sverige i dag är kvinnor över 59 år inte intressanta för reklamköparna. De räknas överhuvudtaget inte i tittarsiffrorna. Det är med andra ord fel målgrupp som tittar på ”Förkväll”. Därför måste ”Förkväll” föryngras på alla sätt.

I går morse fick jag dock ett e-mejl från en 26-årig tjej. Hon skrev att hon brukade titta på ”Förkväll” varje dag men uteslutande för min skull! Jag rörs också till tårar över det enorma stöd jag hittills har fått från tittare och tidningsläsare, sedan

det stod klart att jag inte får vara kvar i ”Förkväll”.

Visserligen hävdar TV4 att jag bara har ombetts att ta en time out, inte att jag har fått sparken. Jo, det har jag, för hur ska jag kunna gå tillbaka till ”Förkväll” när jag redan har anklagats för att ha förstört stämningen där? Det är en omöjlighet och en förnedring jag inte kan utsätta mig för.

Elisabet Höglund

Publisert: