Westlings släkt får ta in på hotell

NÖJE

Men mamma och pappa får bo på slottet

Foto: här är din nya släkt, victoria Daniel Westlings närmaste familjemedlemmar får bo på slottet under bröllopet. Resten av släkten får bo på lyxhotell. På slottet kommer även kronprinsen Naruhitoav och kronprinsessan Masako av Japan att bo. Klicka på bilden för en större version.

Världens kungligheter bjuds in till en lyxvistelse på slottet och Drottningholm.

Men bara Daniels närmaste familj får bo med societeten – de andra får bo på vanligt hotell i Stockholm under bröllopet.

– Ju finare gästen är desto bättre boende, säger hovexperten Roger Lundgren.

Foto: De första gästerna till Daniels och Victorias bröllop har redan anlänt.

I dagarna anländer världens kungligheter till Stockholm inför kronprinsessbröllopet på lördag.

Gästlistan till bröllopet är storslagen – och eftertraktad. Till vigseln väntas runt tusen gäster, på bröllopsmiddagen är det mellan 500 och 600 utvalda personer.

– Det här blir det maffigaste kronprinsessbröllopet i Europa sedan prinsessan Diana och prins Charles gifte sig, säger Roger Lundgren redaktör på tidningen Queen.

Ett stort antal kungliga gäster från Europas hov är bjudna och de anländer med stora entourage bestående av kammarjungfrur, adjutanter och hovdamer.

Slottet – ett hotell

De mest prominenta kungligheterna får bo i någon av gästvåningarna på Stockholms slott.

– Slottet blir ett enda stort hotell och har plats för flera hundra personer. Vi kommer ha ett trettiotal boende, säger hovintendent Carin Bergström som är chef för Husgerådskammaren.

Runt bröllopet stänger slottet under tre veckor.

Ett tjugotal gäster, bland andra släkten Sommerlath, kommer bo på Drottningholms slott. Kung Carl Gustaf ska också ha bokat upp halva Grand Hotel för några av de inbjudna gästerna.

Vem som får bo var styrs av gästens position och titel.

– De följer ett visst protokoll. Ju finare gästen är desto bättre boende. Efter kungahusen och statscheferna fördelar de prinsarnas och prinsessornas boende där det finnas plats, säger hovexperten Roger Lundgren.

Enligt insatta källor i hovet får kungligheter från några av de äldsta kungahusen som Nederländerna, Japan, Luxemburg och Jordanien att bo på Stockholms slott.

– Där är finast att bo, säger en källa.

Sveriges blivande prins Daniels Westlings släkt kan inte räkna med lika flådig vistelse. Enligt uppgifter får bara hans närmaste familjemedlemmar bo på slottet. De andra får bo på ett fyrstjärnigt hotell i centrala Stockholm.

Bor på båt

– Det finns ju naturligtvis en skala, allmänt sett, om vem som är finast med statschefer och annat som kommer. Och det är en stigande skala, säger en källa i hovet.

Det danska kungahuset bor tillsammans med de grekiska kungligheterna på skeppet Dannebrogen. Inte långt därifrån lägger skeppet Norge till där den norska kungafamiljen kommer att bo under dagarna i Stockholm.

Trycket på kronprinsessbröllopet är hårt, det är endast ett fåtal kungligheter som har tackat nej.

– Det är för att Victoria är unik och otroligt populär och uppskattad i Europa, ­säger Roger Lundgren.

Ser hellre på fotboll

Sjukskrivna Prins Charles och Camilla har tackat nej. Även de engelska prinsarna William och Harry, som i stället är i Sydafrika för att titta på fotbolls-VM.

ARTIKELN HANDLAR OM