Cissi Wallin: ”Är svårt att föreställa sig”

avLeo Pettersson

NÖJE

Hon var en av de första svenskorna som drog igång ”Metoo”-kampanjen.

På söndagen stöttade Cissi Wallin skådespelarna i sitt upprop.

– Jag tänker att det kanske är ännu svårare för de här kvinnorna att stå upp för sig själva, säger hon.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Cissi Wallin.

När New York Times publicerade artikeln där flera skådespelerskor gick ut och anklagade Harvey Weinstein för övergrepp befann sig Cissi Wallin, 32, i USA. Det var när hon kom hem till Sverige igen som hon bestämde sig. Hon lade då ut ett inlägg på Instagram där hon anklagade Aftonbladets ledarskribent Fredrik Virtanen, 46, för våldtäkt.

Efter hennes och Lulu Carters, 56, berättelse skakades Mediasverige om.

Men i kölvattnet av #metoo har sedan vittnesmål om flera andra branscher kommit till ytan. Film- och teaterbranschen är en av dem.

”Skådisbranschen mer stängd”

Under söndagens event på Södra teatern i Stockholm är Cissi Wallin på plats. Hon menar att kampanjen som kommit att heta ”Tystnad tagning” är väldigt viktig.

– Och den känns som ett naturligt steg. Jag trodde inte att metoo skulle stanna vid en en veckas fin hashtag, och att det sen skulle återgå till det vanliga. Det var som Eva Röse sa för någon vecka sedan; att det finns ingen väg tillbaka in i mörkret. Och det är också som att det är ett före och ett efter metoo, säger hon.

Hon tror att det är svårare för skådespelare att gå ut med vittnesmål än vad det är för någon i till exempel mediebranschen.

– Jag tänker att skådisvärlden är ännu mer stängd än vad medievärlden är för vi granskar ju varandra på något vis och det finns tidningar om medier. Medans skådisvärlden är väldigt sluten. Jag tänker att det kanske är ännu svårare för de här kvinnorna stå upp för sig själva.

Om sajten: ”Väldigt skönt”

För bara några dagar sedan sattes sajten ”Min upprättelse” i bruk. Bakom den står just Cissi Wallin och Lulu Carter, men de har även fått hjälp av advokaten Elisabeth Massi Fritz.

– Den ska vi lansera på riktigt nästa vecka, säger Cissi Wallin.

De senaste veckorna har hon fått många frågor. ”Hur ska jag anmäla?”, ”Vem ska jag prata med?”, ”Vad har jag för rättigheter?”, ”Kan jag åka dit för förtal om jag säger namn på någon?”.

Och det är frågor som dessa som sajten har som syfte att kunna besvara.

– Vi måste göra något konstruktivt av det. Det är väldigt skönt att kunna skicka folk som är osäkra och som vill ha stöd dit.

ARTIKELN HANDLAR OM