Jens Peterson

Rampljuset stals – av en väldresserad hund

Läs Jens Petersons kommentar efter nattens Golden Globe-gala

Kvällens hetaste stjärna – en vovve.
Kvällens hetaste stjärna – en vovve.

En mindre elak Ricky Gervais.

Glada Steven Spielberg och Martin Scorsese. George Clooney och Meryl Streep.

Och franska The Artist som visar Hollywoods hjärtliga sidor.

De nominerade funderade säkert på om de som skulle vinna.

Vi andra på vad Ricky Gervais skulle säga. På förra årets gala var han elak både mot de nominerade och arrangerande Hollywood foreign press. Gervais gjorde Golden Globe till en snackis. Det är inte överraskande att han blev ombedd att komma tillbaka.

Gervais var syrlig i år också. Mot Eddie Murphy som hoppat av jobbet som programledare för Oscar-galan. Gervais jämförde också de två galorna, och sa att Golden globe är som Kim Kardashian jämfört med Kate Middleton.

Men förra gången var hans skämt vassare för att elakheterna var sanna. Som att The Tourist inte var en bra film och att en del skådespelare blir nominerade för att ge stjärnglans åt galan.

Nu skämtade Gervais om att skådespelarna i Bridesmaids lärt sig festa och bete sig illa genom att hänga med dame Helen Mirren. Det är mer harmlöst.

Golden globe har väldigt många priser och tacktal, men stämningen är mer avslappnad än Oscar. Alla sitter och äter och dricker vid borden nedanför scen och det är kul att se Nicole Kidman bredvid Harrison Ford och en förväntansfull Madonna. Som prisades för sin sång ur sin film ”W.E”.

Meryl Streep glömde sina läsglasögon och de skickades fram av George Clooney och David Fincher. Fast hon fick dem aldrig utan försökte tacka ur minnet. Streep vann för rollen som Margaret Thatcher i ”Järnladyn och är favorit även till Oscar.

Christopher Plummer blev galans förste vinnare för birollen i ”Beginners”. Woody Allen vann manuspris för ”Midnatt i Paris, men var inte där för att ta emot statyn. Det blev en rad starka vinnare. Tintin, Kate Winslet, Downton abbey, Homeland och Alexander Payne för "The Descendants".

Och förstås franska stumfilmen The Artist som är en oemotståndlig och charmig hyllning till filmkonsten. Den vann också för musik och manlig huvudroll. De hade till och med tagit med filmens hund upp till tacktalet för bästa komedi.

En väldresserad hund på scen. Väldigt Hollywood mitt i filmbranschens starkaste strålkastarsken.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN