Sannex kan det här med singlar

NÖJE

Sannex går från klarhet till klarhet.

Sångaren Magnus Meinert är på väg mot en ohotad position som en av de största.

Färska sommarsingeln "Kom" (Sann Records) är ett sant styrkebesked.

Uppsalaorkestern Sannex sprutar singlar ur sig så ofta att jag inte längre behöver rekapitulera bandets närmaste historia. Så sent som i våras kom "Stanna hos mig", som ledde till mycket radiospelningar och en åtråvärd Svensktoppstest.

Nyaste numret har den kärnfulla titeln "Kom" och är en somrig schlagerpoplåt skriven av nykomlingarna Martin Molin och Julia Eriksson. Snabbfästande "Kom" är ett övertygande livstecken som kommer att strömma ur många radioapparater i sommar. Refrängen är smittande som de vattkoppor mina döttrar just nu genomlider.

Guldklavsnominerade sångaren Magnus Meinert borde ha pokalen som i en liten ask.

Det är inte bara på dansbandshunken Tom Käldströms röst som Tommys färska singel "Tindrande ögon" (Frituna) minner om allas vår Stefan Borsch. Även låten, skriven av Kent Fingal och Haidi Krohn, är förvillande lik den gamla Borsch-melodin "Bruna ögon", som han spelade in på albumet "Stefan Borsch orkester" (NMG) 1992. "Bruna ögon och ett hjärta utav guld / Ljusa lockar, ett sinne utan skuld / Det är vad jag ser och bilden utav dig när dina bruna ögon ler mot mig", sjunger Stefan Borsch i denna dansbandsklassiker av Peter "Graceland" Bergqvist och Hans "Graceland" Backström.

Som en ung Borsch

I "Tindrande ögon" sjunger Tommys till traditionellt dansbandskomp om blickar man minns. Missförstå mig inte nu, det är en hyfsad låt, men inte särskilt nyskapande. Tom Käldström sjunger bra och låter faktiskt som en ung Stefan Borsch.

Andralåten på singeln är starkare. "Om vi börjar om igen" är en dramatisk ballad skriven av schlagerkungarna Thomas G:son och Henrik Sethson. Soundet är kristallklart, det låter som om Käldström sjunger i en kyrka. Finskt vemod.

Ett eventuellt nytt album med Tommys stiger härmed högre på min önskelista.

Samlar mina intryck efter en vecka på Färöarna, en av världens vackraste och mest storslagna utposter på vår jord. Svenska dansband håller på att bli stora på Färöarna, mycket tack vare betydande pionjärinsatser av radiomannen Elis Poulsen på färöiska riksradion, som varje vecka spelar dansmusik i sitt program "Hvat nu".

På hyllorna i skivbutiken 3-arin i centrala Torshamn finns skivor med Vikingarna och Thorleifs, och musik med Lotta Engberg, Carina Jaarnek och många fler finns representerade på samlingar av skilda slag.

Alltför tidigt bortgångne Björn Afzelius, vars sånger ofta spelas på dansbanorna, var mycket älskad på Färöarna. Albumet "Sangur til fraelsi" (Pegasus) är en hyllningsplatta där flera av öarnas största artister tolkar Afzelius mest kända sånger på färöiska. Här finns bland annat en underskön version av "Sång till friheten" med sång av Arnfrith Lutzen. Tillsammans med tolkningen av en av Afzelius allra sista inspelningar, "På egna vingar" ("A egnum veingjum"), gör den skivan väl värd att leta upp.

Till sist: Tack, Vikingarna. För allt.

Bäst just nu

Michael Nystås