Pekka Heino lämnar SVT – tog farväl i rutan

avFredrik Rundkvist

1 av 2 | Foto: SVT
Pekka Heino har gjort sin sista sändning i SVT.

Det blev ett tårfyllt farväl i rutan när Pekka Heino, 56, i kväll gjorde sin sista sändning i SVT.

– Tack för de här sju åren, det har varit fantastiskt att få vara här, sa han innan han försvann i väg med den övriga redaktionen på avskedsfest.

Efter 32 år på SVT, varav sju år som programledare för långköraren ”Go'kväll” tog Pekka Heino i kväll farväl.

Programmet ses av nästan en miljon människor och Pekka Heino har kommit att bli en av SVT:s mest omtyckta programledare.

Att han även uppskattats av redaktionen gick inte att ta miste på när kollegorna tog över de sista minuterna av hans allra sista sändning i kväll.

– Är han inte underbar! sa programledarkollegan Inger Ljung Olsson innan hon släppte in resten av redaktionen till ett allmänt kramkalas framför kameran.

Började på 80-talet

Karriären på SVT började redan på 1980-talet med programmet ”Frukostbrickan”. Under åren som gått har Pekka Heino gjort allt från att vara programpresentatör till att under flera år vara kommentator på Eurovision song contest.

Att han tidigare i höstas bestämde sig för att lämna SVT innebär dock inte att han helt lämnar rutan. Tvärtom.

– Jag vill fortsätta som programledare i tv, men jag vill också kunna göra andra saker som jag inte har kunnat göra som SVT-anställd. I alla situationer är det SVT som har haft det sista ordet om vad jag får och inte får göra. Det får inte vara något politiskt eller kommersiellt sammanhang, eller något som konkurrerar mot SVT. Jag vill äga mig själv, jag tycker att jag är tillräckligt vuxen för att göra det nu, sa han till Aftonbladet i oktober.

På frågan om han kanske dyker upp i ”Go'kväll” igen svarade han:

– Vem vet? Osvuret är bäst. Man ska aldrig säga aldrig.

ARTIKELN HANDLAR OM