Kim Anderzon samlade vännerna för en sista fest

Av: John Granlund, Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Rabaeus: ”Det var en ljus, intensiv kväll som jag nog aldrig kommer att glömma”

1 av 7

Kim Anderzon samlade sina vänner för en sista fest.

I måndags mötte hon ett 70-tal vänner på en restaurang i Stockholm.

– Det var en underbar kväll. Det var Kim Anderzons sista föreställning, säger S-politikern Kjell-Olof Feldt.

Festen på Wasahof i Stockholm blev sista avskedet för många av Kim Anderzons vänner.

Efter en längre tids sjukdom ville skådespelerskan ta farväl - genom en stor sammankomst.

– Det var en ljus, intensiv kväll som jag nog aldrig kommer att glömma. Men det var också Kim som höll i taktpinnen. Vi visste inte hur det skulle gå, men när hon kom in i restaurangen såg hon oss alla i ögonen. Hon var Kim igen, full av kärlek, slängde käft och var snabb i repliken, säger vännen Johan Rabaeus.

Även Kjell-Olof Feldt var på plats tillsammans med hustrun Birgitta von Otter.

– Det var ett avsked i Kims stil. En stor fest, säger han.

Var med hela kvällen

Gästerna samlades på restaurangen klockan 17 och hade fått in maten när Kim Anderzon en timme senare gjorde en strålande entré.

– Vi visste ju alla att Kim var väldigt sjuk. Men när hon kom in där blev genast hela restaurangen hennes. Hon gick med käpp och hade sin underbara Lasse med sig som höll i henne när det inte gick så bra att gå.

Han berättar hur det lyste om skådespelerskan trots sjukdomen.

– Hon var oerhört tärd och mager och vi förstod att det inte kunde vara så långt kvar. Men hon var med hela kvällen. Hon hade alltid repliker att komma med och hon stod på scenen lite grann. Det var en underbar kväll, säger Feldt.

En magisk kväll

Flera av vännerna uppträdde med små föreställningar till Kim Anderzons ära. En av dem var Gert Fylking som lärde känna Kim Ansderzon på Pistolteatern i slutet av 60-talet.

– Det var en fantastisk kväll, en av de mest magiska föreställningar som jag har varit på med Kim i huvudrollen. Hon var så generös och bjöd på sig själv och gick runt till alla som var där. Varifrån hon hämtade den urkraften vet jag inte men hon har alltid varit en otroligt stark människa.

När kvällen närmade sig sitt slut drog sig Kim Anderzon undan.

– Hon la sig i ena ändan av rummet och människor kom fram och snackade, jag också. Sedan åkte hon hem och somnade in. Det är det modigaste jag har varit med om att en människa har gjort. Det var fantastiskt att ta avsked, och väldigt mycket i Kims anda, säger Johan Rabaeus.

Publicerad: