Exklusiv film: Indigo

En novellfilm om psykisk ohälsa

Se Cecilia Forss i prisbelönta kortfilmen Indigo, om utanförskap på insidan.

Filmen som sedan kampanjen #otillräcklig vunnit tolv internationella priser på filmfestivaler i bland annat Berlin och Los Angeles, är skriven och regisserad av Paul Jerndal, 35.

Paul Jerndal och Cecilia Forss drog igång artikelserien #Otillräcklig i Nöjesbladet, när de öppet berättade om egna erfarenheter av panikångest och

utbrändhet. Filmen är deras berättelse om hur framgång inte alltid behöver vara synonymt med psykiskt välbefinnande.

– Scenen när min karaktär förbereder sig för att gå ut, sminkar sig, och tårarna väller fram samtidigt är inspirerat av ett tillfälle i mitt eget liv när jag mådde som allra sämst. Att den erfarenheten nu är en del av Indigo ­som verkar inspirera många att prata om sin insida ger en väldigt fin känsla.

Gått hem internationellt

Totalt har ”Indigo” visats i 15 länder och utöver priserna nominerats nio gånger.

– Det känns förstås både lite overkligt och mäktigt att filmen trots oerhört sparsmakad dialog lyckats beröra i så många länder. Det är ett bevis på att det är en universell känsla vi förmedlar, ensamhet på insidan. Förhoppningen är att i alla fall en del av alla som sett Indigo nu börjar reflektera och rikta ett öga inåt, säger Paul Jerndal.

Förtvivlan

”Indigos” handling kretsar kring en framgångsrik skådis och ett cykelbud i New York. De har på ytan inte mycket gemensamt, men känner båda ensamhet och förtvivlan. En dag korsas deras vägar.

Cecilia Forss och Johan Matton gör huvudrollerna.

För musiken står popstjärnan Frida Sundemo.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN