Mejla

Markus Larsson

Larsson om Strömstedt: ”Tveklöst säsongens höjdpunkt”

Publicerad:
Uppdaterad:

Men det får man väl inte säga längre i det här jävla landet

1 av 3

Glädjeyttringen är egentligen så uttjatad att den borde vara bannlyst.

Men här kommer den ändå:

Äntligen!

”SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat...”

När Niklas Strömstedt började sjunga sin version av ”Happy nation” blev stämningen så laddad att nackhåren reste sig. Mysbubblan punkterades med ett rakblad.

Och det var på tiden. Det var verkligen på tiden.

Inte ens de mest trallvänliga underhållningsprogrammen kan i längden ignorera den bistra politiska verkligheten som vi lever i. Och eftersom allt är politik, i synnerhet pop, är det underligt att det inte händer oftare.

”Så mycket bättre” har med åren börjat kännas som ett världsfrånvänt karaokeprogram där artisterna mest medverkar för att sälja in sina skivor, turnéer och eventuella julshower. Ingen tar några risker, inget överraskar, allt lunkar på i en hårt redigerad form och takt. Sa någon optimistjolle?

Men det var innan Niklas Strömstedt klingade i glaset och meddelade att han skrivit en text som SD aldrig kommer att använda på deras fester och möten.

Såvida de inte vill framstå som fullständiga idioter, förstås. Den tydliga texten kan säkert klippas om men aldrig misstolkas. Jag kan inte minnas ett starkare ögonblick i "Så mycket bättre". Kalla det för en kupp, kalla det för en attack, kalla det för vad ni vill – men det var tveklöst säsongens höjdpunkt.

Vem trodde att den vanligtvis så timide låtskrivaren och artisten som en gång körde på en fågel och begravde den skulle kliva fram som protestsångare i lätt reggaetakt 2015? Vem trodde att en av de gulligaste och mest obekymrade poplåtarna av Ace Of Base skulle kunna handla om båtflyktingar, tolerans och ”trollsvansar”?

I sociala medier har Niklas Strömstedt länge formulerat roliga och skarpa kommentarer om SD, rasism och nättroll. När han fick veta att SD hade spelat hans musik på en valvaka svarade han lugnt och dräpande att det bara bevisar hur omodernt partiet är.

Men det är en sak att kritisera fascism och hatsajter på Twitter. Det är ett helt annat monster att göra det i ett av Sveriges största tv-program. Niklas Strömstedt kan ledsamt nog bli måltavla för en stor hatstorm nu.

Det blir även intressant att se hur kommersiella radiokanaler ska hantera ”Lyckoland”. Och kan Sveriges Radio spela låten okommenterad?

Men till skillnad från det människofientliga mörkret som låttexten angriper visar TV 4 och Niklas Strömstedt upp en mycket värdefull och sårbar egenskap:

Civilkurage.

Men det får man väl inte säga längre i det här jävla landet.

Av: Markus Larsson

Publicerad: