Robert Broberg

”Jag kände på mig att något inte stämde”

Av: 

Joni Nykänen

Linn Elmervik

NÖJE

Janne Schaffer om sista mötet med sin nära vän

Robert Broberg ville bli lämnad i fred under sina sista år i livet.

Nu berättar gitarristen Janne Schaffer om sitt sista möte med sin nära vän.

– Jag kände på mig att det var något som inte stämde riktigt, säger han.

Under sina sista fem år i livet led Robert Broberg av en ovanlig form av parkinson. Natten mot tisdag somnade den folkkäre artisten in på sjukhus omgiven av sin familj. Han blev 75 år gammal.

Gitarristen Janne Schaffer, 69 var en av Robban Brobergs nära vänner. De lärde känna varandra under inspelningarna av tv-programmet ”Gitarren” 1963.

”Något som inte stämde”

Schaffer minns tydligt det allra sista mötet med sin vän innan han gick bort. Då visste han inte att Robert Broberg var sjuk - men han märkte att något var fel.

– Det var efter en av hans sista föreställningar på Cirkus för fyra, fem år sedan. Jag kände på mig att det var något som inte stämde riktigt. Han brukade ofta göra lite oväntade grejer som att snubbla på scenen, men den gången var det lite mer än vanligt, säger Janne Schaffer.

Vad de pratade om minns han inte exakt, bara att samtalet berörde stort som smått.

– Det var inte så mycket och inte om något speciellt. Jag tyckte bara hans föreställning var helt fantastisk. Väldigt bra.

”Ville bli lämnad i fred”

Janne Schaffer träffade inte Robert Broberg de sista åren. Han upplevde det som att vännen drog sig undan från vänner och bekanta under sjukdomstiden.

– De sista åren var det sporadiskt. Det kändes som att han ville bli lämnad i fred och jag ville respektera det. Jag hade lite kontakt med familjen, säger Schaffer.

Musikern Mikael Wiehe, som också han var nära vän med Broberg, upplevde samma sak.

– Han kände väl att skulle ägna tid åt sig själv, säger Mikael Wiehe.

”Lämnar ett stort tomrum”

Att Broberg var allvarligt sjuk fick Janne Schaffer veta av den gemensamma vännen och musikern Uffe Börjesson, som länge jobbade tillsammans med Robert.

– Det var otroligt sorgligt, det är alltid tråkigt när folk blir sjuka. Man får vara väldigt tacksam över varje dag man vaknar och är frisk. Man vet aldrig vad som händer, säger Janne Schaffer.

Beskedet om Robert Brobergs bortgång kom inte som någon överraskning.

– Jag har förstått att det har gått åt det hållet tyvärr. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Det är en stor sorg och saknad för hela musiksverige.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Robert Broberg

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Broberg