Nöje

Svenska popstjärnor sjunger för eliten

Av: 

Sarah van der Stad

NÖJE

Nu är det avslöjat att det blir bland annat hyllade artisterna Seinabo Sey och Anna Ternheim som kommer att sjunga för gästerna på nobelfesten. För maten står "kockarnas kock" Sayan Isaksson. Konditorn Daniel Roos har återigen fått uppdraget att skapa årets dessert.

På torsdag är det återigen dags för den glamourösa nobelfesten i Blå hallen på stadshuset. Sedan tidigare är det bekräftat att alla vuxna kungliga medlemmar kommer att närvara. Nu har nobelstiftelsen avslöjat vilka som står för middag, dessert och underhållning.

Hyllade sångerskor uppträder

Underhållningen på middagen består av fyra akter som Seinabo Sey, Anna Ternheim och Gustav Sjökvists kammarkör står för. I pressmeddelandet från nobelstiftelsen beskrivs underhållningen som en "hyllning till svensk musik i modern tid".

– Vi tänkte spegla den svenska musiken i världen i våra nummer, sade Mats Jankell som står för underhållningen på nobelfesten.

Seinabo Sey, 24, är född i Stockholm. Hon slog igenom med låten Younger 2013 och har sedan dess hyllats av kritikerna. Tidigare i år släppte hon debutalbumet Pretend och fick en grammis som årets nykomling.

Anna Ternheim släppte sitt första album 2004 har sedan dess gett ut fem album. I november släpptes hennes senaste platta For the young som hyllats av kritikerkåren. Ternheim har vunnit fem grammisar och nominerats hela 16 gånger.

I nobelstiftelsens pressmeddelande hyllas Sey och Ternheim som med "sina starka och säregna röster, fått stor uppskattning såväl i Sverige som utomlands".

Stjärnkock fick uppdraget

Sayan Isaksson har utsetts till årets kock för nobelmiddagen. 2014 utsågs han till kockarnas kock av en jury på 100 av Sveriges bästa kockar och han driver restaurangen Esperanto i Stockholm.

– Det är en stor utmaning att laga mat till så många personer och bibehålla elegansen. Och det har jag sett som min stora uppgift, sade han under nobelstiftelsens presskonferens på lördagen.

Hur menyn kommer se ut är fortfarande hemlig. Sayan Isaksson berättade att han kommer att ta hjälp av ett lag på 30-35 kockar och att de olika momenten i rätten är mycket tidskrävande.

Favorit i repris

Konditorn Daniel Roos fick även detta år äran att skapa nobelmiddagens dessert. Förra årets skapelse gjord på bland annat salmbär och saffran hyllades av många och nu får han en chans att överträffa den.

– Jag tänker att jag måste slå förra året. Men det har varit en svår nöt att knäcka. Jag har jobbat mycket med konsistensen. Formen är jätteviktig. Jag är jättepeppad, sade han under presskonferensen.

Som inspirationskällor nämnde Daniel Roos form, natur och bra råvaror.

Kungen bjuder på middag

Dagen efter nobelfesten bjuder kungen och drottningen alla nobelpristagare på middag på kungliga slottet. Årets nobelpristagare är:

Fysik – Takaaki Kajita och Arthur B. McDonald

Kemi – Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar

Fysiologi eller medicin – William C. Campbell och Satoshi Ōmura samt Youyou Tu

Litteratur – Svetlana Alexievich

Fredspriset – The Tunisian National Dialogue Quartet

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert: