Sjunga är som att festa

NÖJE

Nu är Vanna Rosenberg både skådis och musiker

Hon hade en kort karriär som popstjärna i mitten av 90-talet. Nu ger sig skådespelerskan Vanna Rosenberg, 28, åter in i musikbranschen.

- Att sjunga är som att gå på en kul fest, säger hon.

Foto: STEFAN MATTSSON
JOBBAR DUBBELT Vanna Rosenberg är medveten om att hennes yrkesval är tufft. - Visst finns det stor arbetslöshet och jag har inte fått fler erbjudanden sen jag vann Guldmasken. Men jag hoppas att vårt musikprojekt går bra. Och får jag jobbrist kan jag alltid plugga på universitetet. Jag har ingen panik.

Hur Vanna Rosenberg hunnit med att spela in en skiva är egentligen smått obegripligt.

Under våren går hon sista terminen på scenskolan, där de nu sätter upp den stora slutproduktionen. Hon har samtidigt spelat en stor roll i farsen "Maken till fruar" på Oscarsteatern - en roll som gav henne den prestigefyllda Guldmasken.

- Jag har spelat in på fria stunder, typ en ledig söndag. Men visst har det varit stressigt - men en positiv stress i så fall, säger Vanna.

Hon utgör nu den feminina delen av duon Tomas & Vanna. Tomas, som bär efternamnet Hirdman, har skrivit låtarna som Vanna beskriver som "jazziga, lite mot gammal schlager".

- Jag sjöng lite på hans barnskiva "Herr mask är bäst!" och sen hörde jag fler av hans låtar och blev alldeles förälskad. Det är som en behaglig soffa att sitta i, och på svenska. Mycket mer "Vanna" än det vi gjorde med Adastra.

Techno- sångerska

Adastra, ja. Vanna hade en kort men intensiv popkarriär med ett technoinspirerat popband. 1994 släppte bandet sin första skiva och hade bland annat en singel som Veckans hitvarning på ZTV.

- Min kompis Åsa och jag hade precis gått ut gymnasiet och ville sjunga till varje pris. Vi blev stylade och så där, men egentligen var det inte min grej alls.

Kaféet stannar plötsligt upp

Men det är "Tomas & Vanna" och nya skivan "Det svänger!" Under intervjun på ett kafé i centrala Stockholm går hon fram och ber kaféägaren att sätta på skivan i stereoanläggningen.

Förvånade lördagsfikare stannar plötsligt upp och lyssnar. Och verkar tycka om det.

- Visst är det bra? Det är ganska mycket dialog och man får saker och ting från olika perspektiv, säger Vanna och nynnar med lite grann.

Till hösten hoppas hon på en turné på olika jazzklubbar i Sverige.

Klas Lindberg