Felix Herngren: ”Han skämtade ofta”

Regissören och skådespelaren berättar om sista mötet med Ingvar Kamprad

Publicerad 2018-01-28

Felix Herngren och Ingvar Kamprad umgicks under 2016 när Herngren gjorde en film om entreprenören.

Nu berättar han om minnena och Kamprads humor.

– Ingvar hade väldigt mycket humor kände jag, och han skämtade ofta när kameran var av, säger han.

Grundaren av Ikea, Ingvar Kamprad dog i sitt hem i Småland under lördagen efter en kort tids sjukdom.

Förra året gjorde skådespelaren och regissören Felix Herngren filmen ”Felix möter Ingvar Kamprad” som sändes i TV4. I dokumentären pratar han med Kamprad om åldrande, döden och hans livsverk.

För Nöjesbladet berättar Herngren om inspelningarna. Han var där i flera dagar på våren 2016 ihop med ett filmteam.

– Vi filmade mest under förmiddagarna med Ingvar. Han orkade inte mer än ett par tre timmar, sen behövde han vila. Men tiden vi fick med honom var otroligt intressant. Att höra honom berätta om första tiden, då IKEA grundades och allt skedde från en liten gård i Älmhult kändes nästa overkligt. Han kallade mig Thor, efter Thor Modéen, första dan, roligt tyckte jag. Ingvar hade väldigt mycket humor kände jag, och han skämtade ofta när kameran var av.

Träffades för sista gången

Sist Herngren träffade Kamprad vad under intervjuerna 2016. Sedan dess har de inte setts. Herngren kommer att minnas honom med värme.

– Mitt intryck av honom är att han var en mycket fin och varm person, med stort hjärta. Ingvar sa ”det mesta är ännu ogjort” flera gånger under våra samtal, och jag tycker det är otroligt att man kan ha den inställningen efter att ha uträttat det han gjort. Det är förmodligen det som gjort att IKEA är så stort som det är idag.

Med anledning av Kamprads bortgång har TV4 valt göra om i tablån för att kunna sända Herngrens film om Kamprad igen. Filmen börjar klockan 21:00.

LÄS VIDARE