Sean Penn vill stoppa dokumentär – fruktar för sitt liv

1 av 3 | Foto: Rolling Stone/Reuters
Knarkbaronen träffade stjärnskådespelaren Sean Penn i ett hemligt möte för tidningen Rolling Stone i oktober 2015.
NÖJE

I en ny dokumentär på Netflix anklagas Sean Penn för att ha tipsat polisen om var den ökände knarkbaronen El Chapo höll till.

”Fullständig fabricering och skamlös lögn”, skriver Sean Penns presstalesperson Mark Fabiani till TMZ.

Skådespelarens advokater ligger på streamingtjänsten – allt för att stoppa publiceringen. Enligt uppgift fruktar han för sitt liv.

Det handlar om Netflixdokumentären ”The day I met El Chapo”, som släpps i dag, den 20 oktober. I seriens tre delar berättar stjärnskådespelaren Kate del Castillo om hur hon skrev en tweet till Joaquín Guzmán. En man som under namnet ”El Chapo” är känd som Mexikos störste och farligaste knarkbaron.

Hon fick svar. I ett handskrivet brev gick El Chapo med på att träffas för en intervju. Kate del Castillo involverade en bekant – världskände skådespelaren Sean Penn. Hennes plan var att göra en filmad intervju.

El Chapo tog emot Penn och del Castillo i sitt gömställe i Mexiko.

– Jag visste inte vart han tog med oss. Vi visste inte vad som skulle hända när vi var där. När vi klev ut bilen, visste jag att det var han. Han satt bredvid mig, jag var livrädd, säger Kate del Castillo i filmen.

El Chapo skröt om sitt knarkimperium.

– Jag flyttar mer heroin, amfetamin, kokain och marijuana än någon annan i världen. Jag har en flotta av ubåtar, flygplan, lastbilar och båtar.

Foto: Reed Saxon / AP TT NYHETSBYR N
Kate del Castillo som intervjuade knarkkungen ’El Chapo’ tillsammans med Sean Penn.

Polisen slog till – timmar senare

Allt gick bra, först.

Men sedan de lämnat gömstället hände två saker som Kate del Castillo inte räknat med.

Sean Penn skrev ut intervjun – som publicerades i tidningen Rolling Stone.

– Det var inte något vi kommit överens om, säger Kate del Castillo.

Dessutom verkade myndigheterna ha varit medvetna om de båda stjärnornas audiens hos knarkkungen.

Tolv timmar efter intervjun slog mexikanska polisen till mot gömstället.

Då hade El Chapo redan lämnat platsen. Han kunde gripas först tre månader senare.

Kartellen tror att Kate del Castillo försökt gillra en fälla för att hjälpa polisen – på grund av det lever hon under ständigt dödshot.

I dokumentären antyder flera intervjuade personer att det i själva verket var Sean Penn som tipsat amerikanska myndigheter om resan till Mexiko och vem han skulle träffa.

”Hänsynslöst, falskt och idiotiskt”

Sean Penn ser inte med blida ögon på seriens version av händelserna.

Enligt källor till TMZ har Penns advokater vid flera tillfällen kontaktat Netflix. De vill att streamingtjänsten åtminstone tar bort klippen där Sean Penn pekas ut som den som tipsat polisen. Sean Penn uppges frukta för sitt och sina anhörigas liv.

Via sin presstalesperson anklagar han Kate del Castillo och filmteamet för att till varje pris försöka få uppmärksamhet och publicitet kring dokumentären.

”De har absolut inga förstahandskällor, och försöker skapa en vinkel som är hänsynslös, idiotisk och i grunden falsk”.

”Påståendet att Mr Penn, eller att någon å hans vägnar, skulle ha underrättat amerikanska justitiedepartementet om resan är en fullständig fabricering och skamlös lögn”, skriver Sean Penns presstalesperson Mark Fabiani till TMZ.

ARTIKELN HANDLAR OM