Kvinnaböske tvingades opereras

Gick upp i vikt av insulinet

avLouise Åström

NÖJE

Idag har Hasse ”Kvinnaböcke” Andersson hittat rätt balans för att sköta sin diabetes.

Men för flera år sedan mådde han så pass dåligt att han tvingades opereras.

– Jag tog så mycket insulin att jag gick upp jättemycket i vikt, säger han under Diabetesgalan.

Artisten Hasse ”Kvinnaböske” Andersson var en av gästerna på Diabetesgalan som hölls under tisdagen. Han har själv haft diabetes typ 2 i snart 30 år.

– Det är en fruktansvärd sjukdom som sprider sig som en löpeld, säger han på röda mattan.

Under åren har han lärt sig allt mer om sjukdomen och hur han ska hantera den för att må så bra som möjligt. Idag har han hittat en balans. Men så har det inte alltid varit. För omkring fem år sedan tvingades han opereras.

– Jag hade jätteproblem. Men så gjorde jag en gastrisk bypass. Jag tog så mycket insulin att jag gick upp jättemycket i vikt. Men idag har jag hittat en balans där allting funkar och det känns bra.

En gastrisk bypass är en magoperation där den största delen av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas bort så att maten inte passerar de delarna. Det gör att personen lättare kan gå ner i vikt men kräver samtidigt ett stort ansvar över kosthållningen.

”Höll på att tuppa av”

Det jobbigaste med att ha diabetes tycker Kvinnaböske är att han alltid måste tänka på att ha med sin medicin.

– Det har ju hänt att man åkt ifrån den så att man fått hitta ett nattöppet apotek.

En gång doserade han fel och var nära att svimma av.

– Jag tog dubbel dos. Jag var så trött att jag inte visste att jag redan hade tagit det. Och då höll jag på att tuppa av. Jag blev jätteyr och konstig. Men jag förstod ganska snart vad det var. Så jag åt choklad och fick balans igen. Hade jag inte gjort det hade det kunnat gå riktigt illa.

Hur sköter du din diabetes när du tävlar i Melodifestivalen?

– När man är inne i ett sånt driv kan det bli svårt. Man hinner inte med att motionera som man skulle. Men det har gått bra. De alldra flesta har ju förståelse och tar hänsyn.

Har du fått några specialregler eller extra pauser?

– Nej. Jag har gått undan och vilat när jag känt att ”nu går det inte längre”. Då har jag sagt att jag måste vila en stund.

Fem kända svenska diabetiker 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM