ESC kan utredas av advokat – efter ”Karlsson på taket”-stöld

”Vi ser allvarligt på alla typer av intrång”

Av: Andreas Hansson, Linn Elmervik, Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

KIEV/STOCKHOLM. Eurovision song contest gjorde Karlsson på taket till galen stalker.

Nu överväger Astrid Lindgrens ättlingar att vidta rättsliga åtgärder.

– Vi kommer att följa upp det här med vår advokat i Ryssland för att se om det här är något vi ska gå vidare med, säger Olle Nyman, vd på bolaget Saltkråkan AB.

I torsdagens semifinal av ”Eurovision song contest” dyker en karaktär som föreställer ”Karlsson på taket” upp. I en förinspelad sketch agerar han en galen stalker till ukrainska Verka Serduchka.

Inledningsvis tvingas hon fly när han jagar henne på ett tak. När Serduchka sedan glider in på röda mattan för kvällens semifinal – möts hon åter av Karlsson på taket som klättrar över avspärrningarna med en bukett slokande tulpaner och jagas av säkerhetsvakter.

Astrid Lindgrens sagofigur är ännu omåttligt populär i de rysktalande länderna där han heter Carlson, eller Карлсон.

”Inget vi godkänt”

Nu kan dock arrangörerna till Eurovision stöta på patrull.

Bolaget ”Saltkråkan AB” äger och förvaltar rättigheterna till Astrid Lindgrens verk. På sin hemsida är de mycket tydliga med att det är förbjudet att i ”offentliga sammanhang ikläda sig rollen som Pippi Långstrump, eller någon av Astrid Lindgrens karaktärer”.

Att Karlsson på taket dyker upp i kvällens semifinal är inget som arrangörerna har talat om för bolaget.

– Det är inte något som vi har godkänt, licensierat eller känt till, säger Olle Nyman, vd på bolaget, till Nöjesbladet och fortsätter:

– Vi kommer att följa upp det här med vår advokat för att se om det här är något vi ska gå vidare med. Det återstår att se.

”Ser allvarligt på intrång”

Han berättar också att de inte reagerar med ilska men att arrangörerna kan ha brutit mot upphovsrättslagen.

– Vi är ganska luttrade så vi är varken förvånade eller ilskna. Men vi ser ju allvarligt på alla typer av intrång. När någon använder Astrid Lindgrens karaktärer utan tillstånd är det ett brott mot hennes upphovsrätt.

Förändras er policy med tanke på att ”Karlsson på taket” syns i ett humoristiskt inslag?

– Vår policy står fast men vi är medvetna om att det finns undantag inom upphovsrätten för satir och parodi.

Anledningen till att Astrid Lindgrens karaktärer inte får kommersialiseras är att man vill bevara berättelserna så som de är.

– Börjar man rycka ut karaktärerna från sina världar så finns det en risk för att man urvattnar intresset och berättelserna förlorar sin magi. Karlsson på taket bor ju på taket på en gata i Stockholm och lillebror bor i en av lägenheterna under. Kommer han flygande i en Eurovision-föreställning i Ukraina så ligger det ganska långt ifrån vad han är skapad för. Han har flugit fel, kan man säga, avslutar han.

Nöjesbladet söker EBU för en kommentar.

Publicerad: