Kate Walsh: Viktigt att prata om självmord

Kate Walsh slår tillbaka mot kritiken – vidtog åtgärder för att inte romantisera självmord

1 av 4

avMagnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD

Den Selena Gomes-producerade Netflix-serien ”13 reasons why” anklagas för att glamourisera tonårssjälvmord.

Men anklagelserna tillbakavisas av en av skådespelerskorna i serien, Greys anatomy”-stjärnan Kate Walsh.

– Vi vidtog en rad åtgärder för att självmordet inte skulle vara det minsta romantiskt, gotiskt eller sexigt, säger hon till Nöjesbladet.

Serien som bygger på Jay Ashers roman har väckt stor uppmärksamhet sedan den hade premiär i mars. Handlingen kretsar kring en avliden tonåring och de 13 bandinspelningar hon lämnat efter sig för att visa sina klasskamrater vad som ledde till självmordet.

– Barn kan vara grymma. Jag blev själv mobbad när jag gick i skolan, säger Walsh.

Men inte på någon punkt vill hon likna sin situation vid handlingen i serien. I ”13 reasons why” finns våldtäkt, alkoholism, drogmissbruk, kroppshån och sexövergrepp med.

– Min uppväxt i Tucson i Arizona var oskyldig i jämförelse med det här. Det värsta jag var med om var en hemsk lögn som tre av mina tjejkompisar spred om mig i ett år.

Hon skakar på huvudet i hotellsviten där vi träffas.

– Jag insåg inte i vilken omfattning sociala medier har påverkat våra skolor. Nu kan man verkligen förstöra en människas liv med upp till 140 bokstäver.

Självmord nästa vanligaste dödsorsaken

För barn mellan 10 och 24 i USA är självmord den näst vanligaste dödsorsaken.

Med tanke på det fruktar kritikerna att den utdragna självmordsscenen i serien kan få tonåringar i farozonen att vilja kopiera den. Farhågorna är så stora att en nationell förening för psykologer uppmanat föräldrar att inte låta sina barn se serien.

Walsh tycker att de är fel ute.

– Varje gång vi har möjlighet att prata om frågor som självmord, sexövergrepp, sexuella minoriteter, folkgrupper, kön och jämlikhet är det bra. Kunskap, information och förståelse är alltid positivt.

Lätt att missa varningstecken

Inför inspelningen träffade hon en mamma och pappa vars son tagit livet av sig.

– De var mycket generösa med sin tid och lät mig ställa specifika frågor. Jag ville veta att det vi gjorde stämde med deras erfarenhet.

– De har gjort det till sitt uppdrag att starta konversationer på high school och college för att folk ska bli mer medvetna om vad som pågår.

– Vad serien visar är att man kan ha en mycket bra relation till sitt barn och ändå inte se varningstecknen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serier

Självmord