Anne Lundberg

SVT-profilen Anne Lundberg: ”Lönen kan alltid bli större”

Programledaren har 74 000 kr i månadslön och hade inte haft något emot att tjäna mer

Av: 

Rosanna Berg

SVT-profilen Anne Lundberg.
SVT-profilen Anne Lundberg.

NÖJE

Programledaren Anne Lundberg har jobbat för SVT i 30 år.

Nu avslöjar hon sin månadslön – och att hon inte haft något emot att tjäna mer.

– Lönen kan alltid bli större, säger hon i Fredrik Ralstrands podcast ”Tv-fabriken”.

Den folkkära programledaren Anne Lundberg, 54, är känd från program i SVT som ”Antikrundan” och ”Husdrömmar”. I podcasten ”Tv-fabriken” berättar hon om bland annat om sin lön på SVT där hon har jobbat i över 30 år.

Är du nöjd med den där månadslönen?

– Ja, den kan alltid bli större, säger hon i podden.

– Min månadslön är 74 000 tror jag. Jag har en fast månadslön utan OB och utan övertid. Jag tror att den är 74, och den är samma varje månad alltid, oavsett om jag jobbar julafton och midsommarafton eller inte.

”Ska inte gå till min lön”

För Aftonbladet understryker Anne Lundberg att hon jobbar på SVT av många andra skäl än för lönen, att hon trivs på sin arbetsplats och inte vill jobba någon annanstans. Hon påpekar också att det finns många i samhället som tjänar mindre än henne och att hon inte menar att verka arrogant mot dem. Samtidigt finns det gott om profilerade svenska programledare som har betydligt högre lön. Hon hade själv inte haft något emot att tjäna mer.

– Jag skulle gärna vilja att den var 174 000, men samtidigt kan jag tycka att vi finansieras av skattesedeln och jag tycker att de som tittar på public service – både lyssnar på radio och ser på tv – deras surt förvärvade pengar och den skatten de betalar ska ju gå till program, inte till min lön, säger hon i ”Tv-fabriken”.

”SVT blir hårdare”

Som frilansare är man lite friare med att ta andra uppdrag för att kunna försörja sig. Men som heltidsanställd av SVT är det striktare, då förväntas det att den fasta månadslönen ska räcka till, berättar hon.

Hon säger att det är hårdare nu än vad det tidigare har varit som anställd programledare för public service.

– Jag får ju inte göra någonting. Som anställd programledare så kan ju inte jag stå och vara konferencier eller moderator för kommersiella företag. För jag menar står jag och håller i Icas årsstämma så är jag faktiskt avlönad av Ica och då känner SVT att jag som är en programledare för SVT kan inte avlönas av Ica för att Janne Josefsson i samma vecka ska göra ett avslöjande reportage om Ica.

Anne Lundberg har bland annat varit programledare i ”Antikrundan”.

– Jag tror att SVT bara blir hårdare och hårdare med vad de låter sina programledare och de offentliga, det handlar inte bara om programledare utan det handlar om de offentliga personerna som man förknippar med SVT, säger Anne Lundberg i podcasten.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Jackpott på Europatipset – här är expertens tips i jakten på miljonerna
Publisert:

LÄS VIDARE

Pernilla Månsson Colt: Det är lättare för män att åldras i tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Anne Lundberg