Hennes film hade kunnat göra skandal på Cannesfestivalen

Ninja Thyberg.
Ninja Thyberg.

Fyra filmer med svensk anknytning skulle ha visats på årets Cannes-festival.

En av dem hade potential att bli årets omsusade skandalfilm.

– Det finns inget egenvärde i att provocera, men tacklar man ett obekvämt ämne, innebär det viss provokation, säger regissören Ninja Thyberg, 35, som gjort ”Pleasure”, om porrbranschen i Los Angeles.

Cannesfestivalen, som skulle ägt rum i maj, ställdes som så mycket annat in i år. Under onsdagskvällen satt festivalcheferna Thierry Frémaux och Pierre Lescure ändå i fransk tv och berättade vilka 56 filmer, av rekordmånga inskickade (2 067), som skulle ha varit med på festivalen. Allt för att ge dem en Cannes- och kvalitetsstämpel, innan de ska vidare ut i världen. Till andra festivaler och vanliga biografer, när världen öppnar upp igen.

Bara skådespelarna till Wes Andersons ”The French dispatch” hade räckt för att fylla röda mattan mer än väl: Timothée Chalamet, Saoirse Ronan, Léa Seydoux, Edward Norton, Christoph Waltz, Willem Dafoe, Adrien Brody, Elisabeth Moss, Bill Murray, Tilda Swinton, Owen Wilson, Benicio Del Toro och Anjelica Huston. Andra som skulle ha kommit är Mads Mikkelsen och Viggo Mortensen.

Ur ”Pleasure”.
Ur ”Pleasure”.

Första svenska debutanten på 55 år

Svenska Ninja Thyberg hade säkert väckt mycket uppmärksamhet med ”Pleasure”, sin film om porrbranschen i Los Angeles.

– Det är jättestort att den är uttagen. Det är 55 år sedan en svensk debutregissör blev inbjuden till den officiella sektionen. Festivalchefen pratade om filmen som disturbing och ultrapowerful, det är hisnande att höra honom säga det. Det är en ära att en film om det här ämnet lyfts upp på det här sättet. Porren är en oerhört stor del av vår kultur, och konsumeras mer i dag än någonsin, oavsett om vi gillar det eller inte, säger hon.

Debutanten Sofia Kappel gör huvudrollen, övriga spelas av riktiga porrskådespelare från USA.

Mads Mikkelsen i Thomas Vinterbergs ”Druk/Another round”.
Mads Mikkelsen i Thomas Vinterbergs ”Druk/Another round”.

”Tar ämnet på stort allvar”

Det hade kunnat bli årets skandalomsusade film, eller hur?

– Mitt främsta mål är inte att göra skandal, jag tar ämnet på stort allvar, det är inget riktigt sex i filmen, det handlar mer om mänskliga relationer.

Fyra andra filmer med svensk anknytning som skulle ha varit med i Cannes är:

Thomas Vinterbergs ”Druk” ”Another round” har den danska skådespelareliten med Mads Mikkelsen i spetsen i rollistan. Ett drama om alkohol. Är inspelat i Trollhättan. Magnus von Horns ”Sweat” utspelas i Polen och handlar om en polsk influencer. Svenskens förra film ”Efterskalv” vann Guldbagge och visades också i Cannes.Viggo Mortensens regidebut ”Falling” hade världspremiär i Sundance i januari. Sverrir Gudnason har en stor roll i filmen.

Publisert: